Ulighed i velfærd: Ældre i Nordjylland får mindst hjælp
Foto: Claus Bech, Scanpix
Er det rimeligt at være ringere stillet som ældre i Nordjylland end i resten af landet?
Det spørgsmål kan mange plejekrævende borgere stille sig selv.
En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at de ældre i Nordjylland visiteres til færre timers ugentlig hjemmehjælp end tilfældet er for resten landet.
Det oplyser Kanal Frederikshavn.
Landsgennemsnittet for hvor meget hjemmehjælp du som plejekrævende borger får, er tre timer om ugen, men i flere nordjyske byer, når man slet ikke derop.
I Morsø Kommune står det værst til. Her får borgerne kun 1,6 timers hjælp hver uge. Det er det laveste niveau blandt alle landets kommuner.
Men hvorfor står det så så skidt til?
Ifølge Tanja Nielsen, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, handler det om en generel nedprioritering af ældrepleje i regionen.
- Jeg frygter, at den store forskel i visiterede hjemmehjælpstimer handler om, at mange kommuner har været ude i det, der på bureaukratisk dobbeltsprog hedder budgettilpasning, men reelt handler om, at man har sparet på velfærden for at få budgettet til at passe. Det kan vi ikke være bekendt over for vores ældre medborgere, siger Tanja Nielsen
At ældreplejen i Danmark ikke er tilstrækkelig, er ikke noget nyt fænomen.
I de sidste mange år har de danske ældre således oplevet et fald i det antal hjemmehjælpstimer, de får visiteret. Eksempelvis fik knap halvdelen af alle over 80 år hjemmehjælp i 2008. I 2023 lød tallet på under en tredjedel.