Aftale om 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene på plads
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om 500 flere sygeplejersker i 2020 og 1.000 flere sygeplejersker fra 2021.
Tilførelsen af 1000 sygeplejersker til sundhedsvæsnet var et helt centralt valgløfte i Socialdemokratiets valgkamp i foråret sidste år.
Og da finansloven for 2020 blev vedtaget i efteråret, blev der da også afsat penge til formålet. Og nu er en endelig aftale mellem regeringen og Danske Regioner så faldet på plads.
Den lyder på, at de psykiatriske og somatiske afdelinger skal tilføres 500 sygeplejersker i 2020 - og yderligere 500 i 2021. Altså en samlet tilførsel af 1000 sygeplejersker.
- Vi ved allesammen, at der bliver løbet stærkt ude på vores hospitaler og at der er brug for flere hænder. Og derfor er det også rigitig vigtigt, at vi arbejder sammen; regering, regioner, sygeplejersker og alle andre gode kræfter for at vi kan styrke vores sundhedsvæsen. Og det har vi taget et vigtigt skridt i forhold til i dag med aftalen om de 1000 flere sygeplejersker, fortalte finansminister Nicolai Wammen (S) på et doorstep pressemøde udenfor ministeriet fredag klokken 15.30.
Se doorstep pressemødet her:
Artiklen fortsætter under videoen
Koster 600 millioner om året
Finanslovsaftalen for 2020, som blev indgået af Socialdemokratiet sammen med støttepartierne SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet, indeholdt 300 millioner i 2020 til at ansætte yderligere sygeplejersker samt 600 millioner årligt fra 2021 til de samlede 1000 sygeplejersker.
Økonomien, der skal til for at ansætte de ekstra sygeplejersker er således på plads, men det store spørgsmål er, om de er til at skaffe. Jobbet som sygeplejerske er nemlig et, der i dag har stort set fuld beslæftigelse og Danske Regioner har derfor, i aftalen med regeringen, påtaget sig at gennemføre tiltag, der kan understøtte realiseringen af målet.
- Det er ikke nogen hemmelighed at det er en stor opgave, vi kommer på. Ledighedskøen blandt sygeplejersker er ikke lang og derfor gør vi i regionerne også vores overvejelser om hvordan vi kan bidrage til at løse den her opgave, fortalte formanden for Danske Regioner Stephanie Lose (V) på pressemødet.
Det betyder blandt andet, at alle sygeplejersker, der i dag er på deltid, kan kræve at komme på fuld tid. Samtidig skal alle nye stillinger opslås på fuld tid. Derudover skal der indføres bedre introduktionsforløb for nyuddannede og der skal skabes bedre sammenhæng i praktikforløb, så frafaldet mindskes.
100 sygeplejersker til Nordjylland
Af de 1000 nye sygeplejersker er det planen at omkring 100 skal arbejde i Nordjylland. Det fortæller Ulla Astman, der er regionsrådsformand i Region Nordjylland og næstformand i Danske Regioner.
- Dem skal vi ud og finde nu, vi skal gøre det ved de fælles indsatser, vi har aftalt, i forhold til at tilbyde vores medarbejdere at gå på fuld tid og sikre en rigtig god overgang fra at være nyuddannet og så til at være ansat på et af vores hospitaler, siger Ulla Astman kort efter pressemødet på Christiansborg.
I forhold til at få de sygeplejersker, der i dag er ansat på deltid konverteret til at arbejde fuld tid har Nordjylland dog den ulempe, at det relativt er færre, der er ansat på deltid. Det bør dog ikke blive et problem, lyder det fra Astman:
- Der er stadig en væsentlig andel at tage af, som kan tilbydes at komme på fuld tid. Vi ved der er medarbejdere, der siger, at de gerne vil arbejde fuld tid, men deres afdeling har ikke flere timer i normeringen. Derfor er jeg overbevist om, at der er medarbejdere, der vil finde det attraktivt at gå på fuld tid og tage imod det tilbud. Og så er der det faktum, at vi fremover vil opslå vores stillinger på fuld tid og besætte dem på fuld tid.
Se hele interviewet med Ulla Astman