Aftale på plads: Regioner får mere frie hænder til at drive lægeklinikker
Foto: Johnni Isaksen
En politisk aftale, som giver de danske regioner mere frihed til at drive lægeklinikker, er torsdag formiddag faldet på plads på Christiansborg.
Regionerne får fremover nemmere ved at drive lægeklinikker. Det er en realitet, efter at en politisk aftale torsdag formiddag er faldet på plads. Her blev regeringen enig med alle de andre politiske partier.
Formålet med aftalen er at afhjælpe lægemangel i yderområderne og socialt belastede områder.
- Det er en rigtig god aftale, vi har fået forhandlet hjem. Jeg er meget glad og tilfreds, fordi jeg er sikker på, at aftalen hurtigt vil være med til at skabe løsninger, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til TV2 Nord.
Region Nordjylland har efterspurgt bedre muligheder for at drive regionsklinikker, som ifølge regionsrådsformand Ulla Astman (Socialdemokratiet) kan være med til at komme lægemanglen i Nordjylland til livs. Som det er i dag, bruger regionen årligt millioner af kroner på at sikre nordjyderne lægedækning, men Ulla Astman har foreslået, at regionerne får lov til at oprette flere regionsklinikker i stedet for at forsøge at skaffe læger til de private praksisser.
- Det er jo det, vi kan høre, de unge læger gerne vil. De vil gerne være i et større fagligt fællesskab, de vil gerne kunne forske ved siden af, de vil gerne have fleksibilitet i deres arbejdsdag, og det er noget af det, vi kan tilbyde, sagde regionsrådsformand Ulla Astman (Socialdemokratiet) tidligere i denne uge til TV2 Nord.
Det ønske bliver imødekommet i den nye aftale.
- Aftalen er en sejr for regionerne. De får nu i højere grad mulighed for selv at finde løsninger. Vi skal have løst problemet med den manglende lægedækning i yderområderne, og jeg er overbevist om, at muligheden for at arbejde i større fællesskaber er tillokkende for mange yngre læger, siger Flemming Møller Mortensen.
Hidtil kunne regionerne kun i tilfælde af akut lægemangel drive lægeklinikker. Ellers skulle klinikkerne sendes i privat udbud hos såkaldte udbudsklinikker, hvilket kostede regionerne millioner af kroner.
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har været modstandere af regionernes forslag, som med den nye aftale er blevet vedtaget.
- Grundlæggende får vi jo ikke flere praktiserende læger ved, at flere læger lader sig ansætte i en regions- eller udbudsklinik. Men vi trækker læger væk fra de almindelige lægeklinikker, siger Christian Freitag, formand for PLO.
PLO har i stedet for en lovændring ønsket, at der bliver uddannet flere speciallæger i almen medicin, og at der investeres i vækst og udvikling inden for almen praksis, så flere læger får lyst til at arbejde i denne del af sundhedsvæsenet.
I den nye aftale, som faldt på plads torsdag formiddag, er det blevet vedtaget, at regionerne som en del af en forsøgsordning kan oprette samarbejder mellem praktiserende læger og hospitaler. Samtidig kan regionerne nu søge om at oprette regionsklinikker for en seks-årig periode frem for de nuværende fire år.
- Vi har lyttet meget til regionerne. De har en stor ekspertise på området og det er dem, som i høj grad skal sætte tiltagene i værk. Alle regioner var enige om, at større frihed til at oprette regionsklinikker var vigtigt, og det ønske har vi valgt at imødekomme, siger Flemming Møller Mortensen.