ANALYSE: Venstre vover det ene øje trods usikkerhed om regionernes fremtid

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Under normale omstændigheder ville de fleste politiske partier i Nordjylland i løbet af de kommende måneder på opstillingsmøder eller generalforsamlinger vælge, hvem der skal være deres spidskandidat til regionsrådsvalget 18. november 2025.

Men omstændighederne er IKKE normale:

Sidst i april ventes den sundhedsstruktur-kommission, som regeringen har nedsat, at barsle. Kommissionen skal først og fremmest se på, hvordan opgaverne i det samlede sundhedsvæsen kan løses bedre og med en mere logisk sammenhæng end nu. Det er kernen i kommissionens arbejde.

En for partierne ikke uvæsentlig konsekvens af de politiske konklusioner på rapporten er imidlertid en afklaring af, om der fortsat skal være regioner, om der fortsat skal være fem regioner, og om de skal styres af folkevalgte råd på 41 medlemmer som i dag.

Så længe de spørgsmål er ubesvarede, er det ikke så enkelt at begynde at udpege nogen som kandidater til et regionsråd, der måske og måske slet ikke findes på valgdagen.

Ikke enighed i regeringen

Regionerne opstod i 2007 som led i den strukturreform, som daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var arkitekt bag. Han, der dengang repræsenterede Venstre, men i dag er frontfigur i Moderaterne, har ret tydeligt tilkendegivet, at han nu gerne ser regionerne afskaffet.

Hans gamle parti, Venstre, vil helst bevare regionerne. I det tredje regeringsparti, Socialdemokratiet, er der mange tilhængere af regionerne, men ledende kræfter har på de indre linjer luftet tanker om at reducere antallet fra fem til tre.

Sker det sidste, er det så godt som givet, at Region Nordjylland i sin nuværende form ikke overlever. Regionen er, målt i indbyggertal, klart den mindste. De to andre regioner vest for Storebælt, Region Midt og Region Syd, har dobbelt så mange indbyggere som Nordjyllands knap 600.000 og et areal, der er næsten dobbelt så stor.

Venstre vælger spidskandidat

Selvom der altså ser ud til ikke at være enighed i regeringen, og selv om en politisk afklaring også derfor må formodes at vare nogen tid, vover Venstre i Nordjylland nu det ene øje og indkalder til opstillingsmøde, hvor man skal vælge partiets spidskandidat til regionsrådsvalget.

At valget falder på den nuværende regionsrådsformand, Mads Duedahl, der i 2021 fravristede socialdemokraterne formandsposten, er sikkert som amen i kirken. Så udfaldet af mødet er der ingen tvivl om.

Det interessante er, at Venstre nu annoncerer, at man 3. juni holder opstillingsmøde for spidskandidat til regionsrådsvalget i Nordjylland - og måske nok så meget, at partiets nye formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, har sagt ja til at tale ved mødet.

Så langt er Socialdemokratiet ikke. Partiets ordinære repræsentantskabsmøde i Nordjylland, i år fastsat til 20. april, ville normalt være stedet, hvor man, halvandet år før valget, kårede spidskandidaten. Sådan bliver det ikke denne gang. Partiet er kun i gang med at drøfte en køreplan for opstillingen.

Det skyldes til dels usikkerheden om regionernes fremtid, men også at Socialdemokratiet i Nordjylland i givet fald skal finde en ny spidskandidat. Frontfiguren gennem årtier, Ulla Astman, meddelte, da hun havde mistet posten efter 13 år som regionsrådsformand, at hun ikke stiller op igen.

Før nogen melder sig på banen som mulig ny spidskandidat og dermed udfordrer til Mads Duedahl, vil de fleste, lyder vurderingen, foretrække at vide med rimelig sikkerhed, at der rent faktisk bliver et valg til et nordjysk regionsråd.

Det er blevet bemærket og ikke uden panderynken i partiets nordjyske bagland, at partifællerne i Region Midt - den region, Nordjylland skal slå pjalterne sammen med, hvis antallet af regioner reduceres - har valgt en anden tilgang. Her har man allerede valgt den siddende S-regionsrådsformand, Anders Kuhnau, som spidskandidat i 2025.

Nye vedtægter i Moderaterne

Det tredje regeringsparti, Moderaterne, skal i givet fald for første gang opstille til et regionsrådsvalg. Partiet er som nævnt skeptisk over for regionerne, men ikke desto mindre er Moderaterne i Nordjylland begyndt at notere sig mulige kandidater til regionsrådet.

Og formanden for partiet i Nordjylland, Jørn Kamstrup Pedersen, siger, at han “med rimeligt stor sikkerhed tror, at vi skal til regionsrådsvalg i 2025”.

En procedure for opstilling, herunder valg af spidskandidat, er dog endnu ikke på plads, men afventer vedtagelse af nye vedtægter for partiet på landsmødet 16. marts. Ifølge partiets hjemmeside skal de nye vedtægter passe til “vores ambitioner for Moderaternes fremtid i Europa-Parlamentet og i alle landets kommunalbestyrelser”.

Regionerne nævnes derimod ikke!

Forsiden lige nu

torden

Sådan har tordenvejret og regnbygerne ramt

260524 Sofari - økologiske grise jepk 16477

play Landets første svinehyrde har bygget eget staldsystem: - Vi gør det rigtige for grisene

PH 250524 Aalborg Karneval bekæmper affald Still

gallery Skraldehelten Lotte forsøgte at holde gaderne rene under karneval

260524 Karneval3

gallery Skår i glæden efter vild karnevalsfest: Politiet efterforsker flere mulige voldtægter

Skybrud

Udvider skybrudsvarsel

torden

Sådan har tordenvejret og regnbygerne ramt

260524 Sofari - økologiske grise jepk 16477

play Landets første svinehyrde har bygget eget staldsystem: - Vi gør det rigtige for grisene

PH 250524 Aalborg Karneval bekæmper affald Still

gallery Skraldehelten Lotte forsøgte at holde gaderne rene under karneval

260524 Karneval3

gallery Skår i glæden efter vild karnevalsfest: Politiet efterforsker flere mulige voldtægter

Til forsiden

Til forsiden