LIGE NU:

DF-forslag kan ramme det nordjyske boligmarked hårdt

De få dispensationer til udlændinge, der fremover vil kunne købe sommerhuse i Danmark, er slet ikke nok. Sådan lyder det fra nordjyske ejendomsmæglere.

Dansk Folkeparti foreslår et loft over antallet af dispensationer, der hvert år gives til udlændinge, som gerne vil købe et sommerhus i Danmark. I alt skal der blot gives 20 dispensationer på landsplan. Nordjyske ejendomsmæglere ryster på hovedet over forslaget.

Hos ejendomsmæglerfirmaet Home i Skagen er nordmændene en velkendt kundegruppe.

Indehaver Kasper Lykke Nielsen kan nævne flere eksempler på huse i området omkring byen, som er blevet solgt til norske kunder. Og priserne varierer; de seneste to huse blev solgt til henholdsvis 1,5 og 3,1 millioner kroner.

- De går efter det helt almindelige 70’er-parcelhus eller måske det lidt mere bynære hus fra 1940’erne eller 1950’erne, fortæller Kasper Lykke Nielsen.

Ofte er det også noget så enkelt som en flad, grøn græsplæne i stedet for en kuperet klippegrund, der tiltrækker køberne fra den anden side af Skagerrak.

Kræver særlig tilknytning til området

Står det til Dansk Folkeparti skal der ændres voldsomt på reglerne for udlændinges køb af fast ejendom i Danmark.

Siden 1959, hvor den såkaldte Sommerhusregel blev vedtaget, har det ikke været muligt for udlændinge at købe sommerhus i Danmark. Dog kan man, hvis man som udlænding har særlig tilknytning til Danmark, få dispensation til at købe et sommerhus.

quote Det skal ikke være sådan, at de (udlændinge, red.) kan købe alt op, for så får vi spøgelsesbyer, når de ikke er her fast.

Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune, Socialdemokratiet

Et eksempel på tilknytning kan være, hvis man i mange år har holdt ferie det samme sted i Nordjylland. For at få dispensation til køb af et sommerhus i Danmark skal man som udlænding – eller dansker med fast bopæl i udlandet – sende en ansøgning til Civilstyrelsen under Justitsministeriet, som vurderer, om der kan gives dispensation.

Sidste år blev der givet 308 dispensationer på landsplan. Men ifølge Dansk Folkepartis forslag skal der i fremtiden kun kunne gives 20 dispensationer om året på landsplan. Et forslag, som får en særdeles lunken modtagelse blandt de nordjyske ejendomsmæglere.

- Vores sælgere vil have færre købere til deres boliger. Og det betyder jo også, at mine kolleger får mindre at lave. Men det er jo køber, der skal købe sælgers bolig. Så det er sælgerne, der i sidste ende får et problem, siger Carsten Kassow, kredsformand i Dansk Ejendomsmæglerforening i Nordjylland.

quote Det er altid fornuftigt ikke at gå amok i dispensationer.

Arne Boelt, borgmester, Hjørring Kommune, Socialdemokratiet

Borgmester: Vi skal ikke have spøgelsesbyer

Heller ikke på rådhuset i Frederikshavn ser borgmester Birgit S. Hansen nogen grund til at pille ved de nuværende regler for dispensation på området.

- Det skal ikke være sådan, at de (udlændinge, red.) kan købe alt op, for så får vi spøgelsesbyer, når de ikke er her fast. Men det er en fin balance, at der er det her marked, og vi har mulighed for – med statens overvågning – at regulere det, siger Birgit S. Hansen (S).

I den nordligste ende af Frederikshavn Kommune har Home og Kasper Lykke Nielsen solgt otte huse til udenlandske købere i løbet af 2018. Og interessen for huse i området er stigende hos især nordmændene.

- Så jeg forventer da, at der kommer flere handler til næste år, his altså ikke der bliver lavet om på reglerne, siger han.

Arne Boelt: - Så skal der flere penge i nedrivningspuljerne

p-bøder

Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

brønderslev 1

play Varetægtsfængslet i surrogat: Mand sigtet for at have slået sin mor ihjel

Blå blink

21-årig anholdt - havde økse liggende i bilen

p-bøder

Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

brønderslev 1

play Varetægtsfængslet i surrogat: Mand sigtet for at have slået sin mor ihjel

Til forsiden

Til forsiden