En million kroner på vej til syv nordjyske kulturprojekter
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
Regionrådet har netop uddelt penge fra Kulturpulje 2016 til projekter rundt om i Nordjylland.
28 projekter havde søgt om støtte fra årets kulturpulje, og syv af dem kan nu se frem til støtte fra Kulturpuljen. Projekterne modtager mellem 70.000 og 200.000 kr. i støtte.
Kulturpuljen støtter i 2016 projekter inden for fokusområdet ”stedets kultur”. Projekterne skal være med til at udvikle potentialerne i de lokale kulturmiljøer eller den lokale kulturarv.
Ansøgerne til årets kulturpulje har desuden skullet sandsynliggøre, at det færdige projekt vil have interesse for et regionalt publikum, og samtidig have en afsmittende effekt på lokalområdet.
- Kulturen er med til at tiltrække både besøgende og nye borgere til Nordjylland. Projekterne kommer bredt ud i Nordjylland, og jeg håber derfor, at rigtig mange vil få glæde af de oplevelser, der følger med de enkelte projekter, siger Henrik Ringbæk Madsen, der er formand for Region Nordjyllands Udvalg for Infrastruktur, klima, kultur og miljø.
Et af de projekter, der er kommet gennem nåleøjet, er udviklet af foreningen PixlArt, der ønsker at lave en to ugers festival for fotografi i verdensklasse for at markere de innovative kulturelle miljøer i Nordjylland. Fotofestivalen kommer til at indeholde en række udstillinger, foredrag, workshops og events, som skal udspille sig i det meste af Nordjylland.
- Vi vil gerne vise foto på nye og overraskende måder og nye steder, fx ved at vise undervandsbilleder på bunden af et svømmebassin og bruge røg fra røgkanoner som lærred til at vise fotos udendørs, siger Tao Lytzen, formand, PixlArt.
Formidling af kalk og kilder
Et andet projekt, der har opnået støtte, står Rebildcentret bag. De har sat sig for at fortælle historien om kalkens og de vandrige kilders betydning, både i historisk og i nutidigt perspektiv. Nye spændende medier, kunstneriske værker og fysiske aktiviteter skal involvere publikum i formidlingen.
- Vi vil skabe nye oplevelsesrige rum og bruge nye medier, som også appellerer til de yngre generationer. Projektet går blandt andet ud på at inddrage interaktive skærme i formidlingen, så den bliver mere levende for blandt andre børn og unge, siger Niels Moes fra Rebildcentret.
De 7 støttede projekter dækker geografisk hele regionen, og flere af projekterne forsøger også at rette opmærksomheden mod nye publikumssegmenter, som normalt ikke benytter sig af kulturtilbud. Derudover strækker flere af projekterne sig over 2016, 2017 og 2018.
DISSE PROJEKTER FÅR STØTTE:
FotoFESTival Nord
Ved PixlArt
Budget: 425.000 kr.
Støttebeløb: 200.000 kr.
Foreningen PixelArt ønsker at lave en 2 ugers festival for fotografi i verdensklasse for at markere de innovative kulturelle miljøer i Nordjylland. Fotofestivalen kommer til at indeholde en række udstillinger, foredrag, workshops og events, som skal udspille sig i det meste af Nordjylland.
Kalk, Kilder og Kunst
Ved Rebildcentret
Budget: 650.000 kr.
Støttebeløb: 100.000 kr.
Rebildcentret har sat sig for at fortælle historien om kalkens og de vandrige kilders betydning, både i historisk og i nutidigt perspektiv. Nye spændende medier, kunstneriske værker og fysiske aktiviteter skal involvere publikum i formidlingen.
DOX:ON:TOUR
CPH:DOX
Budget: 750.000 kr.
Støttebeløb: 200.000 kr.
Københavns internationale dokumentarfilmfestival, vil i samarbejde med lokale aktører i Nordjylland "skræddersy" særlige dokumentarfilm-events i biografer, biblioteker, kulturinstitutioner, samt alternative på scener i Nordjylland, herunder koble filmvisningen med debat, oplæg eller koncert.
No\\art – nordisk kulturfestival 2016
Ved Thisted Kommune
Budget: 510.000 kr.
Støttebeløb: 110.000 kr.
Denne nordiske kulturfestival skal finde sted den 13.-15. august 2016. Festivalen stiller spørgsmålene: Er der tale om "Nordic art or no Nordic art"? Findes der en fælles nordisk kultur? Hvad kendetegner det nordiske i lokalkulturen
Per Kirkeby på Læsø
Ved Kunsthal Læsø
Budget: 885.000 kr.
Støttebeløb: 170.000 kr.
Læsø var i århundreder en central mødeplads for den interskandinaviske skibsfart. I 60’erne og 70’erne etablerede Per Kirkeby, Jørgen Haugen Sørensen og Asger Jorn atelierer på øen. Deres nærvær tiltrak yderligere talrige kunstnere til stedet. Læsø Kunsthal vil videreføre denne dobbelte arv som international mødeplads.
Story-IN
Ved Vrå Højskole
Budget: 1.108.417 kr.
Støttebeløb: 150.000 kr.
Story-IN er en 48 timers non-stop fortællefestival i dagene den 22.-24. juli. Festivalen tager sit udgangspunkt i de historiske rammer på Vrå Højskole, og henvender sig til alle aldre, samfundslag og kulturer ved at kombinere de gamle klassiske fortælletraditioner med de nye traditioner i den nutidige ungdomskultur.
Vesthimmerland formidler sin kulturarv
Ved Vesthimmerlands Museum.
Budget: 201.000 kr.
Støttebeløb 70.000 kr.
Under overskriften "Kulturarvsmåned Vesthimmerland" vil kommunens alsidige kulturarv i juni måned 2016 blive synliggjort massivt af mindst 20 kulturaktører gennem ca. 50 arrangementer.