Færre fra landområder skal indlægges akut - paramedicinere hjælper
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Et samarbejde skal sikre, at der er færre akutte indlæggelser. Paramedicinere skal nemlig hjælpe ude ved landdistrikternes læger.
Færre personer skal indlægges akut.
Sådan lyder målsætningen for Jammerbugt, Vesthimmerland, Frederikshavn og Mariagerfjord kommuner i et nyt samarbejde mellem deres sygeplejersker, regionens paramedicinere og Alles lægehus i Brovst og Fjerritslev.
Samarbejdet består i, at lægehusene kan få hjælp fra en paramediciner til akutte eller subakutte hjemmebesøg, hvor paramedicineren er med til at vurdere behovet for indlæggelse og relevant behandling.
Paramedicinere, der alligevel er på vagt, kan komme ind og hjælpe sygeplejersker og læger på Alles Lægehus.
- Forventningen er, at samarbejdet bidrager til at undgå unødvendige indlæggelser. Det skal skabe mere hensigtsmæssige forløb for borgere, der ikke har behov for akut indlæggelse, men som har behov for akut at blive tilset af særlige sundhedsfaglige kompetencer, siger lægefaglig direktør i Den Præhospitale Virksomhed, Martin Rostgaard-Knudsen.
Hvad er en paramediciner?
En paramediciner kan på egen hånd udføre avanceret behandling af patienter, der eksempelvis lider af åndenød, kredsløbsproblemer, hjertestop eller bevidstløshed. På den måde kan paramedicineren yde livsreddende hjælp, indtil patienten kan transporteres på hospitalet.
Paramedicinere kan yde avanceret behandling af patienter, der eksempelvis lider af åndenød, kredsløbsproblemer, hjertestop eller bevidstløshed. På får patienten livsreddende hjælp, indtil denne kan transporteres på hospitalet.
Hjælpen går begge veje
Både kommuner og lægehuse i de fire kommuner vil altså kunne kontakte en paramediciner, hvis det er nødvendigt. Så kan paramedicineren hjælpe med yderligere diagnostik eller med at lægge en intravenøs adgang, hvis der er behov for det.
Paramedicinerne kan hjælpe, hvis der er ledig tid mellem de akutte opgaver.
- Vores paramedicinere er på vagt i forvejen, så det er oplagt, at de kan understøtte en kommunal sygepleje i eksempelvis at måle og verificere vitale værdier på en akut patient. Så undgår vi i nogle tilfælde også, at den patient kommer ind for eksempel midt om natten i akutmodtagelserne, siger Martin Rostgaard-Knudsen.
Omvendt vil paramedicinerne kunne kontakte en kommunal sygeplejerske, hvis det i forbindelse med en 112-opgave er relevant at høre, om der er en behandlingsplan for borgeren, eller om et opfølgende hjemmebesøg er muligt.