Golde stenørkener
Både unge og ældre kræver i dag vedligeholdelsesfrie huse. Nogle mener det firkantede kassebyggeri ser forfærdeligt ud, men den nye byggestil er kommet for at blive og passer til vores levevis nu, siger bygmester.
Nybyggerkvarterer er i fare for at ende som stenørkener.
Vi hører ofte om faldefærdige, forsømte landsbyer i Nordjylland - men modsat så vokser andre byer i landsdelen så hurtigt og voldsomt, at de nye boligområder virker som goldt kassebyggeri uden have, træer, hæk eller plads mellem husene.
Vi bliver nødt til at vænne os til, at byerne ændrer sig lige nu og ser anderledes ud, end vi er vant til, mener fageksperter.
Trine Froulund Sølvkær, hendes mand og parrets fem måneder gamle datter har kun boet i deres nye hus i Pandrup i lidt over en måned. Kravene til huset var på forhånd ikke til at tage fejl af.
- Det skulle være så vedligeholdelsesfrit som muligt. Vi har en travl hverdag, hvor vi skal nå alt muligt. Det der med at gå og male, det har vi simpelthen ikke tid til. Alt er vedligeholdelsesfrit ved det. Vi har ikke engang udhæng, der skal males, siger Trine Froulund Sølvkær.
Selve huset er over 200 kvadratmeter. Det er enkelt indrettet – både ude og inde, og haven skal der heller ikke være for meget besvær med.
- I første omgang bliver det primært en græsplæne, men selvfølgelig med en lille smule bede. Det skal dog stadigvæk være så nemt som muligt. Vi har ikke tid til at luge og kratte i jorden. Jeg tror mange har det på den måde i dag. Vi har mange interesser og vil for eksempel også gerne have tid til at komme ud og løbe, nyde naturen og i det hele taget gøre noget godt for sig selv. Det tror jeg folk prioriterer i dag fremfor for at gå og lave alt muligt i huset, rengøring, havearbejde og så videre, siger Trine Froulund Sølvkær.
Jens Christian Golding, indehaver af et byggefirma og politiker i Jammerbugt Kommune, har set tendensen længe. De fleste unge i de nye, meget enkle huse kommer fra lejligheder i de større byer, og de har vænnet sig til friheden uden vedligehold.
- Så bliver det på et tidspunkt aktuelt at flytte ud af byen – som regel når man får børn. Så vil man gerne have et stort hus, og her skal heller ikke være vedligehold. Den ældre generation har fået det på samme måde. Når vi bygger huse til ældre, så siger de næsten alle: ”Vi skal have en bolig på omkring 100 kvadratmeter, men vi gider ikke at have en stor have at passe længere”. Og det har den unge generation taget med sig fra start. Vi skal ikke have noget at passe. Vi skal ud og rejse, tage på ture, gå til sport og tage i Fårup Sommerland i weekenden, siger Jens Christian Golding, indehaver af Golding Byg og formand for teknikudvalget i Jammerbugt kommune (Socialdemokratiet).
I 70’erne og 80’erne var fok derhjemme med soppebassin og bede i haverne. I dag foregår mange af familiens aktiviteter udenfor hjemmet.
- Og derfor ser vi også huse, der er bygget på en helt, helt anden måde, end vi gjorde dengang. Der er ingen udhæng på, ingenting der skal males. Der er ofte fladt tag, så der bliver højt, åbent og lyst indendørs – hvor vi før byggede i kip med skrå vægge, siger Jens Christian Golding.
Den nye byggestil med flade tage, store huse, små grunde og tæt bebyggelse begyndte for omkring ti år siden.
- Bygningerne får præg et kubistisk, firkantet præg af klods med forskellige søjler, som dækker carporten ind. Nogle siger, de kommer til at ligne benzinstationer, og der er også mange, som synes, det ser forfærdelig ud. Men det er en stil, der passer med den levemåde, vi har, siger Jens Christian Golding.
Rine Froulund Sølvkær og hendes mand flyttede i nyt stort hus i Pandrup, fordi de skulle have familiens første barn.
- Det var ikke nemmere at blive boende i en lejlighed inde i byen, selvom det var vedligeholdelsesfrit. Vi havde brug for mere plads, da vi skulle have et barn. Og det har jo vist sig, at man også kan få vedligeholdelsesfrit hus, siger Trine Froulund Sølvkær.