Jonna redder havskildpadder

07:02

Nordjyden Jonna Hrab Pedersen er tidligere dyrepasser i Aalborg Zoo. De sidste to år har hun ledet et projekt på den græske ø Zakynthos, der går ud på at redde havskildpadder, som er truede af nægående turister

1 af 2

Den nordjyske dyrepasser, Jonna Pedersen, har kastet sin kærlighed på havskildpadderne på den græske ø Zakynthos. De er truede af nærgående turister.

 

Hvert år invaderes den græske ø Zakynthos af tusindvis af turister. En af de helt store attraktioner på den græske ø er havskildpadderne, der lægger deres æg på de indbydende strande.

Jonna Pedersen, projektleder på Earth, Sea and Sky - Sea Turttle

Men de mange gæster truer havskildpadderne med deres nysgerrrige og nærgåede adfærd. De prægtige dyr har brug for hjælp, og den kommer fra nordjyske Jonna Pedersen, der er uddannet dyrepasser fra Aalborg Zoo.

I to år har hun stået i spidsen for Earth, Sea and Sky - Sea Turttles - på Zakynthos.

- Vi har en stor opgave her, og med vores informationscenter på øen gør vi alt for at oplyse turister om, hvordan man kan opleve havskildpadderne på en god måde - uden at stresse dem, siger Jonna Pedersen.

Svøm en tur med skildpadderne i stedet.

Hun fraråder turister at tage med en af de mange skildpadde-turbåde, der nærmest omringer skildpadderne, så de ikke kan slippe væk.

- I stedet kan man svømme sig en tur med dykkermaske og snorkel. Så kan dyrene slippe væk fra en, hvis de ikke ønsker selskab, siger hun.

Skildpadderne er også truede af forurening. De spiser plastik, der flyder rundt i vandet, i den tro, at det er vandmænd. På stranden bliver de forstyrret af støj, og de kan de sidde fast i affald.

01:33

Video af unge fanget i net på stranden.

Luk video

Hver vinter er Jonna hjemme i Nordjylland et par uger. Blandt andet for at samle penge ind til projektet, der i høj grad drives ved hjælp af frivillige og donationer.

- Min store drøm er at lave et egentligt skildpaddehospital for dyr, der er kommet til skade, siger Jonna Pedersen.

I aften er hun gæst i Nordjylland Live, og torsdag den 21. januar holder hun foredrag i Aalborg Zoo.

Forsiden lige nu