LIGE NU:

Kommunale plejehjem trues af lukninger

De kommunale plejehjem i Nordjylland er i farezonen, hver gang et nyt, privat plejehjem åbner.

I Brønderslev kommune kommer det nyåbnede private hjem i Asaa til at koste op til tre millioner kroner. Det er penge, som skal findes ved at skære ned på de kommunale plejecentre.

Beboerne, deres familier og personalet er glade for det lille plejecenter, Elmehøj i Øster Brønderslev. Stedet er efterspurgt og altid fuldt belagt. Alligevel har plejehjemmet været truet af lukning, så længe lederen Jette Ramskov kan huske.

- Elmehøj har været på sparekataloget ved hver budgetlægning i ni år, faktisk lige så længe jeg har været her. Det er noget, vi nærmest har lært at leve med. Der bliver selvfølgelig snakket om det, når det kommer op. Det kan være medarbejdere, der begynder at tale om at skifte job eller noget andet. Men det går hurtigt over. Vi har lært at leve med det, siger Jette Ramskov, leder på Elmehøj i Øster Brønderslev også på plejehjemmet Hellevadlund i Klokkerholm.

Arne M. Jensen, medlem af byrådet og borgmesterkandidat, har det dårligt med, at et plejehjem som Elmehøj konstant skal trues af lukning.

- Det er barsk både for personale og beboere, at vi diskuterer deres fremtid hver gang i fuld offentlighed, siger Arne. M. Jensen (Socialdemokratiet).  

De seneste år er der åbnet private plejehjem på stribe, men ifølge politikeren i Brønderslev er der ikke konkurrence på lige vilkår.

- De private bestemmer for eksempel selv, hvem de vil have ind som beboere, og de har ret til tilkøbsydelser. Det kan være en køretur en gang om ugen eller andre aktiviteter. Den slags må kommunen ikke. Vi kan heller ikke sige nej til de dårligste borgere. Samtidig må vi leve med, at et nyåbnet friplejehjem som for eksempel det i Asaa efter vores beregninger kommer til at koste 100.000 kroner mere pr. borger om året end på et af vores kommunale plejehjem. De tre millioner kroner skal vi have fundet, og det betyder, at vi er nødt til at sænke standarden og servicen på de kommunale plejehjem. Og nogle bliver også alvorligt truet af lukning, siger Arne M. Jensen.

Ifølge plejehjemslederen, Jette Ramskov, har netop et mindre sted som Elmehøj med 19 beboere gode muligheder for at gøre det rigtig godt for de ældre borgere.

- Her har man den tætte kontakt. Beboernes stuer ligger direkte ud til fællesarealerne, spisestuen og de forskellige hyggekroge. Vi har heller ikke ret stor udskiftning i medarbejderstaben, siger plejehjemslederen.

Se hele indslaget om de lukningstruede kommunale plejehjem. 

 
070121 John Haugaard, minkavler

Efter flere måneders venten ånder John lettet op: - Man kan se enden af tunnelen nu

minkkompensation, møde, Hjulmandkatain

150 minkavlere til infomøde: Fik gennemgået aftalen

Jesper balle, minkavler. Mors

Nu skal minkavlerne have styr på fremtiden: - Hvad skal jeg lave resten af mit liv?

150620 Administrerende direktør Lars Erik Jønsson fra Erhvervshus Nordjylland.

Over 100 millioner kroner til omstilling og innovation i coronaramte virksomheder

070121 John Haugaard, minkavler

Efter flere måneders venten ånder John lettet op: - Man kan se enden af tunnelen nu

minkkompensation, møde, Hjulmandkatain

150 minkavlere til infomøde: Fik gennemgået aftalen

Jesper balle, minkavler. Mors

Nu skal minkavlerne have styr på fremtiden: - Hvad skal jeg lave resten af mit liv?

Til forsiden

Til forsiden