Kræftpakker tilbage på sporet: - Kom af sted til lægen

Selvom COVID-19 lægger et ekstra pres på sundhedssystemet, er Aalborg Universitetshospital kommet godt med, når det gælder kræftpakkeforløb. Tidligere på året så man nemlig en tendens til, at folk ikke gik til læge i tide - og det er altafgørende.

De er 45 år, mødre, får kemoterapi og deltager i træningsforløbet ”Krop og kræft”. Anette Arentoft og Helle Duus Jørgensen er i gang med seks ugers intensiv træning. Begge er blevet diagnosticeret under coronaepidemien.

Særligt i starten af året, da coronaen lukkede Danmark ned, holdt flere sig fra at gå til læge. Det kunne ses i antallet af henvisninger til kræftpakkeforløb.

Også Helle Duus Jørgensen havde overvejelser om ikke at belaste sundhedssystemet.

Helle Duus Jørgensen.
Helle Duus Jørgensen.
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

- Jeg må indrømme, at jeg ventede med at gå til læge anden gang. Jeg burde være gået noget før, men jeg tænkte, at de havde travlt med corona.

- Som min læge sagde, så skulle jeg være kommet med det samme. Jeg ventede for længe, til jeg fik det rigtig skidt og røg på sygehuset, fortæller Helle Duus Jørgensen. 

quote Det er hårdt i sig selv at være syg. Men det giver jo det at være syg en ekstra dimension, under corona.

Helle Duus Jørgensen, kræftpatient.

For Anette Arentoft betød det, at der gik ekstra tid, før hun kom i gang.

- Corona var lige blusset op, og desværre blev jeg bedt om at vente 1,5 måned af lægen. Og jeg tror, det skyldtes den her uvished, og der var ikke nogen, der var forberedte på corona. 

Det billede genkender Kræftens Bekæmpelse.

- Nogle har simpelthen været bange for at komme ud. De har måske hørt, at de var i risikogruppen, og derfor er de ikke gået til læge af frygt for corona, siger Orla Kastrup Kristensen, formand for regionsudvalget i Kræftens Bekæmpelse.

Men på Aalborg Universitetshospital har man på trods af corona-epidemien opfyldt målene for cirka 87 % af kræftpakkeforløbene. En kræftpakke er det tilrettelagte forløb af undersøgelser og behandling, som sikrer, at patienten hurtig får vished om sin diagnose.

- Det er meget tilfredsstillende, når man tænker på, hvor stor en opgave der bliver løst, både med coronapatienter og andre akutte opgaver, siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt.

- Personalet yder en ekstraordinær stor indsats i disse tider, understreger han.

Den hurtige diagnosticering og behandling oplevede Helle Duus Jørgensen, da hun blev indlagt.

- Det gik super godt. Allerede om morgenen, da jeg røg ind, kom de med en foreløbig diagnose, og jeg blev opereret første gang samme dag.

Anette Arentoft.
Anette Arentoft.

Anette Arentoft har også oplevet god og hurtig behandling.

- Da jeg blev diagnosticeret, må man sige, at sundhedssystemet virkelig levede op til at kunne behandle. 

Svært med corona: - Man har jo brug for knus og kram

Coronaepidemien har ekstra store konsekvenser for Anette Arentoft og Helle Duus Jørgensens hverdag. Som kræftpatienter har de nedsat immunforsvar, og derfor er de i risikogruppe for at blive alvorligt syge af corona. 

- Det er hårdt i sig selv at være syg med kræft. Men det giver en ekstra dimension under corona, fordi man ikke har samme mulighed for at være sammen med venner og familie, siger Helle Duus Jørgensen. 

I sundhedsvæsenet er der særlige restriktioner for at medbringe pårørende. Det betyder, at det ikke kan lade sig gøre at tage børnene med. Men ”Krop og kræft”-forløbet er af stor betydning, fordi det giver mulighed for at være social og aktiv på samme tid - uden at skulle tænke på sygdom samtidig, fortæller kvinderne, mens de træner med fysioterapeut Karin Jepsen.

Helle Duus Jørgensen (tv) og Anette Arentoft (th).
Helle Duus Jørgensen (tv) og Anette Arentoft (th).
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

- Netop i den her tid, hvor man er syg, der har man jo brug for sine kære og sine nærmeste og for knus og kram. Og så har man brug for at se en anden hverdag. Og det kan være svært, når man skal isolere sig, fortæller Anette Arentoft.

I oktober blev 240 henvist til kræftpakkeforløb i Region Nordjylland. Og ifølge Helle Duus Jørgensen og Anette Arentoft er det vigtigt.

- Gå til læge, hvis du har en fornemmelse af, at der er noget galt. Det er bare om at komme af sted, siger Helle Duus Jørgensen. Og Anette Arentoft istemmer.

- Kom af sted. Det er altafgørende.

Aalborg Universitetshospital oplyser, at henvisninger fra de praktiserende læger til et kræftpakkeforløb, foruden starten af året, i år generelt ligger på niveau med 2019.

Selvom COVID-19 lægger et ekstra pres på sundhedssystemet, er Aalborg Universitetshospital kommet godt med, når det gælder kræftpakkeforløb. Tidligere på året så man nemlig en tendens til, at folk ikke gik til læge i tide - og det er altafgørende. Det fortæller to kræftramte kvinder om.

Seneste nyt

fra Nordjylland