Livredderne advarer: Stærk vind kan skabe farlige ’huller’ ved Vesterhavet
Foto: Trygfonden
Uge 30 var den hidtil travleste i 20 år for TrygFondens kystlivreddere.
Om få dage risikerer de vestvendte strande som de populære i Blokhus og Løkken at blive ramt af kraftig vind, som badende bør være opmærksomme på.
Badeglade nordjyder bør være særligt forsigtige, når de dypper sig i de blå bølger på vestkysten i de kommende dage.
TrygFonden Kystlivredning går nu ud og advarer danskerne.
Hele vestkysten det svært. Her skaber en stærk vind bølger og farlige strømforhold, og det kan skabe farlige situationer.
Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat, TrygFonden Kystlivredning
- Vi har haft meget østenvind og stille vejr, men nu ændrer det sig. Som det ser ud nu, slår vejret over om et par dage, og her får hele vestkysten det svært. Her skaber en stærk vind bølger og farlige strømforhold, og det kan skabe farlige situationer, siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.
Det er især de såkaldte revlehuller, der kan gøre det farligt for de badende at tage en dukkert.
- Vestenvinden aktiverer revlehullerne, og dem har vi flere tusinde af langs kysterne i Danmark, fortæller Anders Myrhøj.
Et revlehul kaldes også et hestehul – og er et hul i en revle, hvor der dannes en kraftigt udadgående strøm.
Sådan slipper du fri fra et revlehul
Du kan godt selv spotte et revlehul ude i vandet og dermed slippe for at sætte dig selv i en farlig situation, påpeger Anders Myrhøj.
Selv dygtige svømmere risikerer at drukne af panik og udmattelse, hvis de forsøger at svømme mod strømmen i revlehullet for at komme i land.
Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat, TrygFonden Kystlivredning
- Ved et revlehul er der på vandoverfladen som regel mindre bølger og skum, end resten af vandet langs stranden. Så selvom vandet ser roligt ud på overfladen, er det altså der, den udadgående strøm er kraftigst, og man bør gå i vandet et andet sted, siger Anders Myrhøj.
Er man alligevel uheldig og ender i et revlehul, er det vigtigt at bevare roen.
- Selv dygtige svømmere risikerer at drukne af panik og udmattelse, hvis de forsøger at svømme mod strømmen i revlehullet for at komme i land. Man kommer ingen vegne og bruger alle sine kræfter. I stedet skal man holde hovedet koldt og svømme langs stranden, til man kommer ud af revlehullet, og så svømme imod land. Revlehuller er i sig selv ikke farlige, det er først, hvis man går i panik og bruger sine kræfter forkert, at det bliver alvorligt, råder Anders Myrhøj.
Bad sikkert ved de rød-hvide flag
TrygFonden Kystlivredning sørger alle dage for løbende at markere det område på stranden, hvor det er sikkert at bade.
- Afstanden mellem flagene bliver hele tiden justeret, og derfor kan der være stor forskel på, hvor stort et område, vi betragter som sikkert. Vi opfordrer til, at man bader midt mellem flagene og ikke i udkanten, da det er mest sikkert, opfordrer Anders Myrhøj.