Minister vil have "samtale" med vandværker om PFAS-forurening

Vandværkerne er først til efteråret klar med et overblik over, hvilke områder der er forurenet med de giftige PFAS-stoffer.

Der mangler stadig et samlet overblik over, hvor i landet drikkevandet indeholder for høje værdier af de giftige stoffer, der går under fællesbetegnelsen PFAS.

Og ifølge brancheforeningen for vandværkerne, Danske Vandværker, kan de først få overblikket i slutningen af året.

Men det er ikke godt nok, mener miljøminister Lea Wermelin (S), der nu vil indkalde vandværkerne til en samtale.

- Vi skal have styr på, hvilke områder der er forurenet, og derfor skal vi i fællesskab med vandværkerne se på, hvordan vi får ekstra tempo på processen, siger ministeren til TV 2.

Allerede afsat penge

PFAS er en samlebetegnelse for en række fluorholdige, svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.

På nuværende tidspunkt mistænkes 15.000 steder i Danmark at være forurenet med stoffet. Men Lea Wermelin er ikke klar til at love flere penge til at sikre en hurtigere opklaring af, hvilke områder der er berørte.

- Det er først efter, at jeg læste det i medierne, at jeg er blevet opmærksom på, at vandværkerne måske ikke er klar med en redegørelse i slutningen af året. Derfor skal jeg først have talt med dem, siger hun.

Hvad er PFAS, og hvorfor er det farligt?

PFAS er en samlebetegnelse for en række flourholdige, svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.

Man optager stofferne i kroppen ved at indånde dem som støvpartikler eller gennem mad og drikke, mens gravide og ammende giver det direkte videre til foster/barn.

Stofferne er skadelige for immunforsvaret og kan blandt andet øge risikoen for visse former for kræft og for ufrivillig abort hos kvinder.

Stofferne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi de er brandhæmmende.

Lige nu frygter man, at 15.000 steder i Danmark er forurenet med PFAS.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner

Ministeren peger samtidig på, at den allerede sammen med aftalepartierne i finansloven har sat penge af til både oprydning og oprensning af forurenede områder, ligesom der også i regionsaftalen er sat penge af specifikt til arbejdet med det giftige evighedskemikalie.

Minister kaldt i samråd

Hos flere af de blå partier er holdningen i dag, at det er langtfra tilfredsstillende. Både Dansk Folkeparti, Venstre og Det Konservative Folkeparti mener, at det går alt for langsomt.

Er du gravid eller ammende?

Er du gravid eller ammende, og bor du i et område, hvor der er fundet høje mængder af PFAS, så hører TV2 gerne fra dig. Skriv til redaktionen på imlw@tv2.dk.

Derfor vil Venstre nu have miljøminister Lea Wermelin i samråd, hvor de vil have svar på, hvad ministeren har gjort indtil nu, og om hun kan speede processen op.

- Jeg har som den ansvarlige minister været med til at stramme kravene markant. Nu er det så vandværkerne, som sammen med kommunerne skal løse problemet. De siger, at de har udfordringer, og derfor tager jeg nu kontakt til dem, siger Lea Wermelin.

Derudover vil flere af partierne – Venstre og Dansk Folkeparti – også øge bevillingen til de danske regioner, så omfanget af forurening i Danmark generelt kan undersøges hurtigere for de giftige flourstoffer.


Seneste nyt

fra Nordjylland