SENESTE NYT:

Ny serie om at vende hjem til Nordjylland: - Vi drømte om at få mere natur og plads omkring os

Mød en række unge mennesker, der har valgt storbylivet fra og bosat sig i Nordjylland for at finde ro og livsglæde – i en ny serie på TV2 Nord Salto. Se første afsnit lige her.

Nordjylland har i mange år været stemplet som Udkantsdanmark, hvor de unge kun flyttede væk fra.

Men faktisk vælger flere og flere unge at vende tilbage til landsdelen i håbet om at kunne få det liv, de drømmer om. Et liv, som det pulserende liv i København, Aarhus og Odense ikke kan tilbyde dem.

En af dem er Nanna Nørholm fra Hjørring. Efter otte år i København pakkede hun flyttekasserne og har i nu halvandet år boet naturskønt i Tversted et godt stykke nord for Hjørring.

- Vi valgte at flytte hjem primært af praktiske årsager. Jeg fik tilbud om at være med til at opstarte en hestepraksis. Og vi drømte om at få mere natur og plads omkring os. Og så greb vi muligheden, fortæller hun.

For kæresten Frederik var mødet med Tversted noget anderledes end indre Nørrebro, han kom fra.

- Det var et kæmpe kulturchok. Vi flyttede ikke fra København, fordi vi var kede af at bo der. Så det var med blandede følelser, siger han.

Bange for at flytte hjem

Nanna og Frederik blogger om livet på landet på de sociale medier. For dem er det vigtigt at vise danskerne, at man ikke bliver glemt eller har et kedeligt, selv om man bor uden for bygrænsen i København, Aarhus, Odense eller Aalborg.

- Vores generation er opfostret med, at vi skal udvikle os, bevæge os fremad og være progressive. Et skridt tilbage til rødderne er ikke særligt progressivt, siger Nanna – og åbner op omkring sin egen usikkerhed.

- Jeg var enormt ked af og bange for at skulle tilbage til, hvor jeg kommer fra. At jeg var en af dem, der ikke bevægede sig fremad, men faktisk tog et skridt tilbage til noget, man faktisk havde forladt af en grund. Jeg flyttede jo fra Hjørring for at komme væk fra det. Så skulle jeg tilbage og være det samme menneske som dengang, spekulerer hun.

Kæresten Frederik er hurtig til at sætte hendes frygt i perspektiv.

- Lige nu er det jo meget oppe i tiden at komme lidt ned i gear, gå en tur i skoven og meditere. Og måske er det netop det, vi håber på.

Hvad dækker Udkantsdanmark over?

Flyttede hjem til mor

Oliver Christian Carøe fra Aalborg er også en af de nordjyder, der har vendt snuden hjemad efter et eventyr i København.

To år som bartender i nattelivet blev det til, før han takkede ja til ene elevplads i wellnessbutikken Botanicus i det centrale Aalborg og et værelse i sin mors lejlighed i byen. Et nyt liv, han nu har levet i to-en-halv måned.

- Det er ikke lige så hæsblæsende som at stå i det københavnske natteliv, men så er der en masse andre ting, man har travlt med. Vi har en webshop, der skal passes og opdateres – og billeder, videoer og tekst til de sociale medier. Og en masse business-to-business kommunikation, som jeg før det her job aldrig havde stået for. Det var pinligt så få emails, jeg havde sendt før, men det er jeg så kommet efter nu, siger han.

quote Vores generation er opfostret med, at vi skal udvikle os, bevæge os fremad og være progressive.

Nanna Nørholm, Tversted

Med flytningen tilbage til Aalborg har Oliver Christian Carøe også fået stor hjælp til de praktiske pligter.

- Det har været langt bedre end forventet at flytte hjem til min mor, fordi hun har tilpasset sig. Hun har valgt at vaske mit tøj nu, og det er mærkeligt hvorfor, men det har gjort en kæmpe forskel. Det her er mit første fuldtidsarbejde, så det har krævet tilvænning. Og at jeg ikke skulle tænke over at vaske tøj og handle ind, har været en gave, lyder det.

I første afsnit af den nye serie Hjem til Nordjylland kan du også møde den professionelle rytter Mihaita Stefan Cucu (kaldet Cowboy Mike) fra Rumænien, der i 10 år har kaldt Nordjylland for sit hjem - og familien Føhns fra Svenstrup.

Se første afsnit af Hjem til Nordjylland på TV2 Nord Salto fredag klokken 19.50 – eller få et smugkig lige her: 

Merte Eliassen

play Efter hjemmerøveri: - Jeg tør jo knap nok at gå ud til døren eller min egen bil

20_percent

play Smittetallet stiger fortsat i Frederikshavn

d6c475468b588e7f4abd

play Flere ældre i Nordjylland betyder større behov for sygeplejersker i fremtiden

Palle Povlsen

play Vagtmandens bedste råd mod indbrud: Få hjemmet til at se beboet ud

Merte Eliassen

play Efter hjemmerøveri: - Jeg tør jo knap nok at gå ud til døren eller min egen bil

20_percent

play Smittetallet stiger fortsat i Frederikshavn

d6c475468b588e7f4abd

play Flere ældre i Nordjylland betyder større behov for sygeplejersker i fremtiden

Til forsiden

Til forsiden