Otte kilometer rør: Moderne flaskepostsystem effektiviserer supersygehus
Systemet mangler stadig at blive testet og sat i gang, men i hospitalets tekniske afdeling er de ikke i tvivl om, at det bliver en kæmpe succes.
På det nye supersygehus i Aalborg vrimler det med teknologiske fremskridt og forbedringer.
Et af dem er en otte kilometer lang rørpostlinje, der skal fragte blandt andet blodprøver og vævsprøver rundt mellem afdelingerne på det store hospital.
15.000 prøver dagligt regner man med at sende igennem systemet. Ved hjælp af teknologi og lufttryk.
- Det er superspændende, og selvom det er en gammel teknologi, så har den fået en renæssance, og den har en relevans i det byggeri, vi bygger heroppe. Den kan binde afdelingerne sammen på tværs af hele byggeriet og skabe en synergi imellem tingene, siger Niels Corneliussen, der er teknisk driftschef ved Aalborg Universitetshospital.
Hurtigere og mere effektivt
Hvor man nu bruger mange kræfter på at få prøver rundt fra en afdeling til en anden, vil teknologien gøre den proces langt mere effektiv.
Kigger man på yderpunkterne på supersygehuset kan det måske tage op til 20 minutter at få en prøve fra den ene ende til den anden, mens rørsystemet kan klare det på et par minutter.
- Det betyder, at vi kan være mere effektive, og vi kan omfordele vores ressourcer på en anden måde, men det kræver også nogen ressourcer, som kan håndtere drift med sådan et system, som vi får på sigt, siger Belma Ilic, der er teknisk chef på Aalborg Universitetshospital.
Det mest fascinerende
Rørsystemet består af knap 80 modtage- og afsenderstationer.
Hertil er der tre såkaldte omladerstationer, hvor rørene mødes og via en tromle bliver sendt videre ud i den rigtige retning.
Hver enkelt beholder har desuden en stregkode, som man kender det eksempelvis fra luftfart og kufferter, og med teknologi bliver de styret derhen, hvor de er kodet til.
Jeg tror ikke, robotterne kommer til at tage over. De kommer til at hjælpe os
Niels Corneliussen, teknisk driftschef, Aalborg Universitetshospital
- Det hele foregår automatisk. Det bliver læst, når den kommer ned i tromlen, bliver registreret hvor den så skal hen og så bliver den sendt videre, forklarer Niels Corneliussen.
Og han er ikke i tvivl om, hvad det mest fascinerende ved hele processen er:
- Det er mængden, så stort det er. Og så at omladerstationerne kan finde ud af at holde styr på at fordele rundt på den rigtige måde fra den ene ende til den anden ende, siger han.
Fagre nye verden
Systemet mangler stadig at blive testet og sat i gang, men i hospitalets tekniske afdeling er de ikke i tvivl om, at det bliver en kæmpe succes.
Og selvom de bliver mere afhængige af computere og teknologi, er det ikke noget, de frygter.
- Jeg tror ikke, robotterne kommer til at tage over. De kommer til at hjælpe os. Det er ikke muligt for et menneske at holde den kompleksitet, som det her system er, så derfor er det computerstyret helt ned til mindste detalje, lyder det fra Niels Corneliussen.