Reddede Paus liv - nu skal hjælpende hånd afskaffes i hele regionen

Pau Vestergaard fik livsvigtig behandling og blev indlagt – men samme hjælp kan udsatte altså ikke være sikker på at få fremover.

Pau Vestergaard kan i dag tage en helt almindelig tur ud i naturen takket været en brobyggersygeplejerske.

- Jeg er sikker på, at hun reddede mit liv – det er jeg ret sikker på, lyder det.

I vinters blev han indlagt med høj feber, men flere års misbrug gjorde det svært at tage de nødvendige prøver.

- Grundet mit forhenværende liv, der har de svært ved at stikke i mig – de kan ikke ramme mig rigtigt, siger han.

Sent om natten lykkes det at få taget en blodprøve, men Pau Vestergaard blev udskrevet med en dårlig oplevelse.

- Man kan godt mærke, at der er mange læger, der har en forudbestemt mening om dig.

Oplevelsen gjorde, at han ikke ville tilbage, da resultatet af blodprøven kom, lige indtil en brobyggersygeplejerske trådte til.

- Jeg var ikke kommet afsted, før jeg enten var faldet om eller havde været bevidstløs, og så er det ikke sikkert, at jeg havde overlevet.

Hvad er en brobyggersygeplejerske?

Brobyggersygeplejersker skal hjælpe patienter med overgangen mellem hospital og kommune og sikre sammenhæng i patientforløbet. De bygger så at sige bro mellem sektorer.

For patienterne betyder det, at de bl.a. får hjælp til at kontakte fx. kommune, egen læge eller afvænningsklinik. Brobyggersygeplejersken er en konstant støtte, der følger patienten gennem behandlings- og udredningsforløbet. 

Kilde: Region Nordjylland

Kalder det uhensigtsmæssigt, men kritikken preller af

Det er historier som Pau Vestergaards, der nu får Blå Kors til at kritisere Region Nordjylland for at spare brobyggersygeplejerskerne helt væk.

- Vi er bange for, at det her kommer til at efterlade et stort hul, hvor de udsatte borgere i Nordjylland risikerer at falde igennem, siger Jacob Kjærgaard Andersen, forstander ved Blå Kors Rold Skov.

For nylig bakkede sygeplejerskerne på de medicinske afdelinger i Nordjylland også op om kritikken i et bekymringsbrev til Region Nordjylland, hvor de kalder spareøvelsen for både uhensigtsmæssigt og tilnærmelsesvist uetisk. Men allerede i sidste uge forsvarede regionsrådsformanden besparelsen.

- Sundhedsvæsenet kommer til at gennemgå nogle besparelser, men det allervigtigste er kerneopgaven – det er når folk bliver syge, når de er i livsfare, skal have behandling, så er det dér, vi ikke sparer, sagde Mads Duedahl (V), formand i Region Nordjylland.  

Frygter patienter vil afvise behandling

For Pau Vestergaard betød hjælpen fra netop en brobyggersygeplejerske, at han fik livsvigtig behandling og blev indlagt – men samme hjælp kan udsatte altså ikke være sikker på at få fremover.

- Vi vil blive ved med at lave det samme motivationsarbejde og skubbe på for at motivere til at tage imod de behandlingstilbud, der er, siger forstanderen ved Blå Kors Rold Skov og fortsætter:

- Det bliver bare meget meget sværere, og jeg er bekymret for, at der er nogen, der slet ikke når dertil, hvor de tager imod. 

I dag er Pau Vestergaard taknemlig for den hjælp han fik og det arbejde brobyggersygeplejersken gjorde.

- Jeg mener, at det er vigtigt. Hvem skal ellers gøre det arbejde?


Seneste nyt

fra Nordjylland