Storfisker eller storsvindler? Nordjysk fisker risikerer bødestraf på hundrede millioner

Onsdag begynder retssagen mod en af Danmarks rigeste fiskere Henning Kjeldsen, der er tiltalt for fusk med fiskekvoter.

Efter et snart fire-årigt langt forløb begynder retssagen onsdag mod den såkaldte fiskekvote-konge Henning Kjeldsen. En storfisker, der i 2010 rykkede med familien til Skagen og var med til at udvikle den til Danmarks største fiskerihavn. I morgen sidder han i retten i Holstebro i en omfattende sag, hvor anklageren kræver bødestraf og konfiskation af 231 millioner kroner. 

Konen er også tiltalt

57-årige Henning Kjeldsen beskyldes af bagmandspolitiet for at være hovedmand i sagen, hvor han via en stråmænd har skaffet sig kontrol over fiskekvoter for millioner. Fiskekvoter skal forhindre, at enkelte pengestærke fiskere sætter sig på hovedparten af fiskeriet i danske farvande. Der er derfor et loft over, hvor mange kvoter af forskellige typer fisk - eksempelvis sild, makrel eller torsk - som hver fisker må fange på et år. 

Bagmandspolitiet vurderer, at der er basis for at beslaglægge 232 millioner kroner i den omfattende kvotesag.
Bagmandspolitiet vurderer, at der er basis for at beslaglægge 232 millioner kroner i den omfattende kvotesag.
Foto: Jesper Thomsen, TV MIDTVEST

Men for at omgås reglerne har Henning Kjeldsen efter bagmandspolitiets opfattelse indsat stråmænd i en række selskaber for at få del i flere fiskekvoter, end hans egen fiskevirksomhed var berettiget til. 

I alt ti personer er tiltalt i sagen. Blandt de tiltalte er hans kone, revisionsfirmaet MC Revision i Thyborøn og yderligere seks personer med adresser i Lemvig og Thisted kommuner.

Der er afsat 25 dage til sagens behandling, og der forventes at falde dom i maj eller juni.


Seneste nyt

fra Nordjylland