Superambulance taget ud af drift: Efter 7 år er den forældet
Tilbage i 2010 investerede Region Nordjylland i en ny intensivbus. Dengang var den banebrydende, men nu bliver den taget ud af drift.
Teknologien løber stærkt nu til dags. Det må de også sande i det præhospitale beredskab hos Region Nordjylland. Den bus, de i 2010 investerede 3,5 millioner kroner i, er nu blevet kørt i garagen.
Da intensivbussen kom på gaden var det nye, at den kunne have hele hospitalssenge med ombord i stedet for en normal båre. Det gjorde det nemmere at flytte patienter til og fra regionens forskellige intensiv afdelinger.
- Tiden er løbet fra den. Der bliver ikke flyttet så mange intensivpatienter, og det virker til, at der har været problemer med vagtplanerne i forhold til at bemande den både fra Falcks side, men også fra Universitetshospitalets side, fortæller Poul Anders Hansen, der er lægefaglig chef hos det præhospitale beredskab.
Nu er der kommet nye, mindre ambulancer der også kan have hele senge med ombord. Så det er en beslutning, der er taget af det lægefaglige beredskab. Den er sidenhen blevet godkendt af regionsrådet.
- Det var jo en satsning og en nyinvestering, vi lavede. Det var den første af sin slags i Danmark, og der tilbage da vi købte den, var der behov for den, og den har kørt upåklageligt siden. Nu har behovet ændret sig, og der er andre køretøjer, der kan overtage de opgaver som intensivbussen den skulle løse, så ud med den, fortæller regionrådsmedlem Per Larsen (K).
Siden 2014 har bussen i gennemsnit været på landevejene tre gange om måneden. På trods af den relativt korte succes, så mener Per Larsen ikke, at det var en fejl at købe den dengang nyskabende bus.
- Så kan man sætte spørgsmålstegn ved, om det var en dårlig investering, men den har jo gjort gavn og nytte i nogle år trods alt, fortæller Per Larsen.
Nu er den store Mercedes Tourino sat til salg. Det vides endnu ikke, hvad prisen for den bliver.