Svært overvægtige får oftere livsstilssygdomme end rygere
Det danske sundhedsvæsen skal være bedre til at forebygge overvægt. Sådan lyder det i dag, efter at en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at svært overvægtige oftere bliver kronisk syge end rygere.
Det danske sundhedsvæsen skal være bedre til at forebygge overvægt. Sådan lyder det, efter at en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at svært overvægtige oftere bliver kronisk syge end rygere.
Svært overvægtige har større risiko for at blive ramt af kroniske livsstilssygdomme end dagligdagsrygere. Det er konklusionen i en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Danske Regioner.
Lise-Lotte Longfors fra Nørhalne er en af dem, der har forhøjet risiko for at udvikle kroniske sygdomme på grund af sin overvægt, men hun er ikke umiddelbart klar til at lægge sin livsstil om.
- Jeg har været overvægtig, siden jeg fik mit første barn for 30 år siden, og jo ældre jeg er blevet, jo mere driller helbredet, siger Lise-Lotte Longfors.
Den nye rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at svært overvægtige har tre gange større risiko for at udvikle eksempelvis type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og knogle- og ledsygdomme end ikke overvægtige. Rygere har til sammenligning kun halvanden gang større risiko for at udvikle livsstilssygdomme end ikke-rygere.
- Det, der overraskede os mest, var, at sammenhængen mellem svær overvægt og multisygdomme er meget stærk. Selvom rygning også er en risikofaktor for multisygdomme, så ser vi en stærkere sammenhæng for svær overvægt, siger projektleder Stine Schramm fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Det skræmmer mig selvfølgelig lidt, fordi hvis jeg har været i forbindelse med sundhedsvæsenet, så har de altid startet med at spørge, om jeg ryger. Når jeg så kan sige, at det gør jeg ikke, så de: ”Det var godt.” Så tænker jeg: ”Ja, så er det ikke så slemt.” Det viser sig åbenbart, at det er det, siger Lise-Lotte Longfors.
Kalder på handling
Antallet af svært overvægtige har været stigende i de seneste år. Den seneste undersøgelse fra Region Nordjylland viser, at hver femte nordjyde er svært overvægtig, og derfor vækker rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed opsigt.
- Jeg er overrasket over, at antallet er så stort i forhold til overvægt og også i forhold til de komplikationer, det kan give. Vi var godt klar over, at det kunne give forskellige sygdomme, men at spektret er så stort, er kommet bag på mig, siger Ulla Astman (S), regionsrådsformand i Region Nordjylland.
Ulla Astman mener, at der skal gøres en større indsats for at forebygge overvægt.
- Det kalder jo på handling, og vores forslag fra regionernes side er, at man i Folketinget laver en folkesundhedslov eller en forebyggelseslov, som vi har set det i Norge, hvor man får tænkt forebyggelse ind i de forskellige tiltag, der bliver besluttet i både staten, regionerne og kommunerne. Vi skulle gerne sikre, at vi får rørt os noget mere, siger Ulla Astman.
Svært at ændre vaner
I Nørhalne havde Lise-Lotte Longfors gerne set, at der blev gjort mere for at forebygge overvægt. Hverken den nye rapport eller politikernes løftede pegefingre er nemlig nok til at få hende til at finde løbeskoene frem.
- Jeg ville ønske, at jeg kunne sige: ”Ja, selvfølgelig er det det.” Men jeg kender nok mig selv godt nok til at sige, at så er jeg måske motiveret for det i en uge eller 14 dage, og så får jeg skinnebensbetændelse, og så blev det ikke til noget alligevel, siger Lise-Lotte Longfors.
De mest udbredte livsstilssygdomme er forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal.