Sygeplejerskers overarbejdstimer er eksploderet

Sygeplejerskerne på hospitalerne i Nordjylland har ikke bare arbejdet dobbelt så meget over, som de plejer på grund af corona. Faktisk er tallet 14 gange højere end året før corona.

Det seneste år har langt de fleste af os, fået en markant anderledes hverdag, efter corona kom til landet og sendte os på hjemmearbejde eller måske endda på overarbejde.

Overarbejde er i hvert fald tilfældet, hvis man har arbejdet som sygeplejerske på hospitalerne i Region Nordjylland. En aktindsigt, TV2 Nord har søgt, viser, at antallet af frivillige overarbejdstimer er steget markant. 

Faktisk er antallet af frivillige overarbejdstimer hele 14 gange højere end sidste år. Fra 1.463 timer året før corona til 20.448,5 timer samme tid året efter.

- Det er rigtig meget. Tallene er meget høje. Det kommer ikke som nogen overraskelse. Vi har haft det her år med corona, som har trukket store veksler på sygeplejersker. Samtidig står vi i en situation, hvor vi mangler sygeplejersker. Eksempelvis nedlægges sengepladser, fordi der ikke er tilstrækkeligt med sygeplejersker, lyder det fra Jytte Wester, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland. 

Arbejdet over for at få dagligdagen til at fungere 

Det er ikke bare de frivillige overarbejdstimer, der har været en stigning i det seneste år. Også antallet af overarbejdstimer, som kan afspadseres eller udbetales, har været i markant stigning. 

Det seneste år har sygeplejerskerne haft 25 procent flere overarbejdstimer, der enten kunne afspadseres eller udbetales. Men det er stadig markant lavere end den eksplosive stigning i antallet af frivillige overarbejdstimer. 

- Man har villet have sygeplejerskerne til at arbejde mere, end de er ansat til, derfor bliver det frivilligt, at de skal præstere ud over den ansættelse, de har, siger Jytte Wester og tilføjer: 

- Det er ikke i orden. Det er et signal om, at der mangler sygeplejersker. Der er simpelthen ikke nok i forhold til de opgaver, der skal løses. Som det er nu, slider man på de ansatte. 

Men er det ikke forventeligt i en pandemi? 

- Tallene relaterer sig sikkert ikke kun til corona. For det er ikke bare dem, der har været i beredskabet, der har overarbejdet. Andre har arbejdet over for at få det daglige arbejde til at fungere, mener hun. 

Naturlig forklaring på det store overarbejde

Der er flere årsager til, at overarbejdet er steget så markant det seneste år. Blandt andet kræver bare én ekstra intensivplads seks sygeplejersker per døgn. Det fortæller sygeplejefaglig direktør ved Region Nordjylland, Lisbeth Lagoni.

- Sygeplejerskerne, vi har skullet bruge på blandt andet intensiv- og covid-19-afsnit, har vi ikke haft ekstra, så de har skulle komme fra andre afdelinger, der så har fået et hul i vagtplanen. Og det hul har de andre sygeplejersker på afdelingen skulle dække med overarbejdstimer – og det summer hurtigt op, forklarer hun.

Dertil kommer det, at flere grupper af sygeplejersker i perioder har måttet hjemsendes på grund af potentiel smitte, og også det har skabt huller i vagtplanen. Lisbeth Lagoni er desuden helt enig med Jytte Wester fra DSR, når hun siger, at der mangler sygeplejersker.

- Vi er sårbare, fordi vi i forvejen mangler sygeplejersker på enkelte afdelinger, og der er ikke nogen arbejdsløse sygeplejersker i området at kalde ind. Så dem vi har, har skullet løbe hurtigere og lave noget mere, forklarer hun.

Hun mærker også, at de nordjyske sygeplejersker nu er ved at være slidte. For i øjeblikket forsøger man at udføre flere af de operationer og undersøgelser, som man udsatte i foråret 2020 på grund af corona, og nu kniber det med at få sygeplejerskerne til at tage det ekstra arbejde.

- Vi har tilbudt ekstra arbejde til personalet, for at bede dem være med til at tage ekstra undersøgelser og operationer for at tage det, der har ophobet sig. Men tilslutning ikke været så stor som den plejer.


Seneste nyt

fra Nordjylland