03:56

Tidligere PET-chef: - Det er en spektakulær og ualmindelig sag

Aldrig har politiet varetægtsfængslet så mange formodede terrorister på én gang, og det bringer sagen op i en særlig liga. Det fortæller en tidligere operativ chef hos PET.

- Det ser ud til at være en meget, meget stor og kompliceret terrorsag. Og det kommer bag på mig. Men dét at man har anholdte og sigtede fra to forskellige terroraktioner – én skulle foregå med sprængstoffer og én med skydevåben – dét i sig selv er meget spektakulært og ualmindeligt i Danmark.

Sådan lyder det fra Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET, om sagen, hvor 22 personer onsdag blev anholdt i en storstilet aktion på grund af mistanke om forberedelse af et terrorangreb med et militant, islamistisk motiv. 

03:56

Hør Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET, udtale sig om sagen her.

Luk video

- Det gør sagen helt speciel, at det drejer sig om så mange mennesker. Vi har også set flere sager her i Danmark, hvor vi endda også har anholdt 9-10 personer, men der har ikke været varetægtsfængslet så mange som her, fortæller Frank Jensen.

Den tidligere PET-chef har fulgt sagen fra sidelinjen. Her har han bemærket, at de anholdte tilsyneladende havde i sinde at benytte sig af det yderst farlige sprængstof TATP - og det gør sagen særligt kritisk.

- Politiet siger, at man har fundet affekter, der kan bruges til fremstilling af sprængstoffer, og det er selvfølgelig meget alvorligt. Men også at det drejer sig om TATP, der er meget ustabilt og sprængfarligt, hvor rystelser kan sætte gang i en eksplosion. Det er alvorligt i sig selv. Det viser også, at man har haft en vilje til at gøre tingene, siger han.

Det gør sagen helt speciel, at det drejer sig om så mange mennesker. Vi har også set flere sager her i Danmark, hvor vi endda også har anholdt 9-10 personer, men der har ikke været varetægtsfængslet så mange som her.

Frank Jensen, tidligere operativ chef hos PET

Kan man konkludere, at der er tale om et større netværk, fordi der er foretaget anholdelser i hele landet?

- Min erfaring fortæller mig, at der flere steder i Danmark findes militante islamister, og det har der gjort i mange, mange år. Men det er ikke nogen, man normalt lægger mærke til. Det er kun i forbindelse med sådan en sag, at man kan se: Der bor en i dén by eller en i dén by, hvor man ikke havde forventet det. Men Efterretningstjenesten bliver jo ikke overrasket over, at det er på den måde, fortæller den tidligere operative chef i PET.

Ifølge Frank Jensen er det endnu umuligt at sige, hvordan det formodede terrorangreb skulle se ud.

- Det er ikke til at sige, om det har været to separate (sager, red.), eller om det ene har hængt sammen med det andet. Man kan godt forestille sig, at man vil sprænge en bombe og herefter åbne ild mod nogle samme sted. Det kunne også være, man sprænger en bombe ét sted, og angriber med skydevåben et andet sted (…) Men det er umuligt at gætte på, fordi man har dobbeltlukkede døre, siger han.