Seneste nyt:

Ulsted Mølle: 150 år gammel mølle tages igen i brug

Lørdag kunne Ulsted Mølle atter tages i brug, efter at have været ude af drift i snart otte år.

Det blev markeret med en indvielse, hvor besøgende kunne se nærmere på den gamle mølle og dens funktion. 

Det er en stor dag for alle i Ulsted Møllelaug.

- Når den kører, er det lige, så man får kuldegysninger, siger Jørgen Rasmussen, der er formand for Ulsted Møllelaug.

- Det er simpelthen så flot en konstruktion. Når seglene er sat, så er der ikke noget, der er smukkere end sådan en mølle.

I dag kunne Ulsted Møllelaug endnu engang tage den cirka 150 år gamle mølle i brug, der har stået stille de seneste otte år på grund af renovering.

quote Det har været en rigtig lang proces. Bare det at skaffe penge til sådan et projekt her, det er svært. I omegnen af 4 millioner kroner. Det har været en kamp i sig selv bare at få fat i pengene. Det er et kæmpe arbejde at lave sådan en mølle.

Jørgen Rasmussen, formand, Ulsted Møllelaug.


- Den har manglet her i Ulsted. Den har altid været her, og den står her i bybilledet. Da den skulle pilles ned i 2013, var det en sorgens dag. Vi håbede, at de hurtigt stillede den op igen, men kunne godt se, at det skete ikke, og så tog vi sagen i egen hånd.

For beboerne i Ulsted har møllen en ganske særlig betydning.

- Det fascinerer det her med en gammel mølle. Det at få gang i den igen og hele historien omkring den. Vi har kendt den lige fra barns ben. Den skal stå her, ellers er Ulsted by ikke hel, siger Jørgen Rasmussen.

Ulsted Møllelaug køber nødlidende mølle

Møllen blev bygget i 1860 og var i drift frem til 2013, hvor den på grund af råd ikke kunne mere og derfor blev taget ned. Da møllens oprindelige ejer, kommunen, opgav at genoplive møllen, blev den opkøbt af Ulsted Møllelaug, der siden 2017 har søgt penge til renoveringen og genopbygget møllen. Sidste år kunne hovedet sættes på, og efter de sidste justeringer, stod møllen i dag færdig.

- Det har været en rigtig lang proces. Bare det at skaffe penge til sådan et projekt her, det er svært. I omegnen af 4 millioner kroner. Det har været en kamp i sig selv bare at få fat i pengene. Det er et kæmpe arbejde at lave sådan en mølle, siger Jørgen Rasmussen.

Et af de andre medlemmer af Ulsted Møllelaug er 84-årige Karl Aage Kristensen, der med sin baggrund som tømrer blandt andet har stået for meget af gulvet i møllen.

- Det er dejligt, og vi har hjulpet hinanden. Det er skønt. Så er der noget ved at være med, siger Karl Aage Kristensen.

Indvielsen blev markeret med taler og fællesspisning, og mange fra Ulsted var mødt op for at se den mølle, de i flere år har gået og savnet.

Møllen er nu åben for besøgende, og planen er, at møllen blandt andet skal vises frem for skoleklasser, der skal lære om, hvordan man malede mel i gamle dage.

- Nu trænger vi til en lille pause, hvor vi kun skal lege med møllen, hvor vi ikke hver dag skal ud først og skaffe penge og så til at bygge. Det bliver skønt at få en normal dag på møllen, siger Jørgen Rasmussen, forman for Ulsted Møllelaug.  


tv2

Danske landmænd høster historisk dyr hvede: - De skal saftsuseme sørge for at gemme pengene

Bygning

Nu afleveres 1500 underskrifter mod salg af turistkontor: - Jeg kan næsten ikke finde ord for det

080822 Færgemann vægmaleri

gallery Færgemann-maleri dukkede op under renovering

brian olsen afslag seniorpension

play Brian tog smertestillende medicin for at arbejde: Nu har han for få sygedage til seniorpension

tv2

Danske landmænd høster historisk dyr hvede: - De skal saftsuseme sørge for at gemme pengene

Bygning

Nu afleveres 1500 underskrifter mod salg af turistkontor: - Jeg kan næsten ikke finde ord for det

080822 Færgemann vægmaleri

gallery Færgemann-maleri dukkede op under renovering

Til forsiden

Til forsiden