Utilfreds thybo: Hvorfor må vi ikke få et hospice?

Folk der bor i Thy eller Østhimmerland vil i praksis ofte ikke kunne komme på hospice, fordi det ligger for langt væk. Det siger en gruppe mennesker der i årevis forgæves har kæmpet for et hospice i Thy.

Det var på en grund ved siden af kirken i Hurup, at en støtteforening med nu tidligere provst Jens F. Munksgaard i spidsen, ønskede at bygge et hospice.

- Hurup er hovedbyen i Sydthy. Man kan både komme hertil med jernbane og landevej. Det var et ideelt sted til et hospice med udsigt over grønne marker, siger Jens F. Munksgaard.

quote Det er for langt væk. Det bliver uoverskueligt for familien at tænke det. Skal vi nu til at transportere patienten så langt væk og skal vi så bagefter til at køre frem og tilbage. Det bliver uoverskueligt.

Jens F. Munksgaard, tidligere formand for Støtteforeningen for Hospice Thy

Jens F. Munksgaard er pensioneret provst. I sine samtaler med de efterladte, har enker flere gange fortalt ham, at hospice var på tale i den sidste tid, men blev fravalgt.

- Det er for langt væk. Det bliver uoverskueligt for familien at tænke det. Skal vi nu til at transportere patienten så langt væk og skal vi så bagefter til at køre frem og tilbage. Det bliver uoverskueligt, siger Jens F. Munksgaard.

De nordjyske hospicepladser er geografisk skævt fordelt. Det betyder at der er en del nordjyder, især i Thy og Østhimmerland, der i praksis aldrig vil få mulighed for at dø på et hospice.

Geografisk skævhed

I dag er der to hospicer i Nordjylland. Et i Frederikshavn med 9 pladser og et i Aalborg med 12 pladser. Det nærmeste udenfor region Nordjylland ligger i Skive. For dødeligt syge nordjyder bosat i Thy eller Østhimmerland vil det ofte betyde at de ikke vælger muligheden for at dø på hospice, fordi det simpelthen ligger for langt væk.

I 2017 var der indlagt 234 patienter på KamilianerGaardens Hospice i Aalborg. Af dem var de 175 fra Aalborg Kommune. Lederen erkender, at det primært er borgere fra Aalborg og omegn der bruger hospice.

- Nærheden betyder rigtig meget, fordi patienterne har meget besøg af pårørende, så det er jo nemt for dem, hvis et ligger rimeligt tæt på, siger Anette Agerbæk, der er leder af KamilianerGaardens Hospice i Aalborg.

I programserien "Syv døgn på Hospice" har et tv-hold fra TV2 Nord fået lov til at følge livet og døden på Hospice Vendsyssel i Frederikshavn. Poul har lungekræft, og hans liv er ved at ebbe ud. Hans hustru Inge er taknemmelig for den behandling både hun og manden får på hospice.

- Når man går ind af døren (på hospice, red.), så er det ligesom om skulderne synker ned. Der er sådan en ro. Tre skridt ind, så bliver man modtaget. På sygehuset var det indimellem hektisk, siger Inge Strandhave Mortensen.

Nyt hospice på vej

I Nørresundby er der netop blevet taget første spadestik til et helt nyt hospice. Her flytter Kamillianergården over i efteråret 2019, og der bliver udvidet med tre pladser yderligere.  Uden hospice dør thyboerne oftest i deres eget hjem, eller på Thisted Sygehus, hvor der er seks såkaldte palliative pladser med personale, der er specialiseret i smertelindring.

- De bliver jo ikke ladt helt i stikken i og med, at der er et palliativt team derude, som de selvfølgelig får hjælp af, siger Anette Agerbæk.

Jens F. Munksgaard anerkender at det palliative team i Thisted gør et godt stykke arbejde, men han mener ikke det kan sammenlignes med den ro, plads og faglighed, der er på et rigtigt hospice.

- Vi betaler jo også skat herude. Vi er ligeværdige. Den femtedel af Danmarks befolkning, der bor på vilkår, som vi lever under, vil gerne have den samme dækning, som man har inde i city, siger den tidligere provst.


Seneste nyt

fra Nordjylland