ROADTRIP I EUROPA: 4. etape - Albanien, Grækenland og Tyrkiet


De to nordjyder Magnus Sørensen og Kristian Rømer Elin er taget på roadtrip gennem cirka 30 europæiske lande. På vejen rundt i Europa vil de give deres bud på, hvordan man som ung nordjyde bedst oplever de forskellige lande. Her er fjerde etape.

ALBANIEN - Et land i fattigdom


tredje etape ramte de to nordjyder Østeuropa, hvor der endnu er mere at opdage. Trettende stop er Albanien. Landet er kendt for sin folkemusik og historierigdom, men er også et af Europas fattigste lande. Det er dog noget helt andet, der har gjort størst indtryk på Magnus og Kristian.

ROADTRIP - Albanien
Foto: Privatfoto

Selvom vejene i Albanien var lidt af en udfordring, fordi de manglede afstribning, var lyskurverne ifølge drengene en genistreg, som med fordel kan indføres i Nordjylland. De blev dog også hurtigt mødt af noget, som heldigvis ikke fylder så meget i Danmark.

ROADTRIP - Albanien
Foto: Privatfoto

Udover de mange hundrede tiggere mødte der også drengene en overvældende mængde skrald i gaderne.

Vurdering af Albanien

Landet vurderes fra et til seks point i kategorierne.

Landets venlighed: ❤️❤️❤️❤️❤️

En sød og hjælpsom kvinde i en krystalbutik gjorde størst indtryk hos Magnus og Kristian, og generelt mødte de ikke noget negativitet.

Oplevelser: 🎯🎯

Tirana var en fin nok hovedstad, hvor der var gang i den. Der var dog mere fattigdom end seværdigheder at opleve i Albanien. 

Ung i Albanien: 🤩🤩

Drengene mødte unge Gerti Alla, som faktisk drømmer om at flytte til Danmark, fordi det ikke er så fedt at bo i Albanien. Han fortalte, at bylivet til gengæld er vildt og proppet fra torsdag til søndag.

Øl-indeks

ROADTRIP - Albanien
Foto: Privatfoto

Status

Lande: Drengene har besøgt 13 lande ud af cirka 30.

Tid: De har rejst en måned og 26 dage ud af cirka fire måneder.

Penge: De har brugt 3436 kroner på to nætter i Albanien på mad, drikke, øl, hotel, diesel og oplevelser.

Tilsammen har de brugt 59.760 kroner på rejsen. Budgettet for turen er 200.000 kroner. 

ROADTRIP - Albanien

GRÆKENLAND - De gamle monumenters land


Land nummer fjorten er Grækenland. Landet, der har lagt grundstenene til de olympiske lege og meget af den filosofi, videnskab og kunst, der præger de vestlige lande i dag, og som er kendt for stor arkitektur og sit mellemøstlige køkken. Men hvad har gjort størst indtryk på Magnus og Kristian?

ROADTRIP - Grækenland
Foto: Privatfoto

Udover at have store forventninger til havet var drengenes forventninger til det græske køkken, som blandt andet rummer feta, tzatziki, moussaka og gyros, høje - faktisk for høje. Maden var i hvert fald ikke lige så god, som den var talt op til at være.

ROADTRIP - Grækenland
Foto: Privatfoto

Det var ikke kun ved de mange vejbomme, Magnus og Kristian måtte punge ud. Parkering i Athen blev også en dyr fornøjelse. Der var nemlig ansat syv personer til at tage sig af mellem 20 og 30 biler.

Vurdering af Grækenland

Landet vurderes fra et til seks point i kategorierne.

Landets venlighed: ❤️❤️❤️❤️

I Athen mødte de turens flinkeste receptionist. Alt i alt var der bare flinke mennesker i Grækenland, også i trafikken. 

Oplevelser: 🎯🎯🎯

Hvis man er til gammel arkitektur og lækkert havvand, er det perfekt. Uheldigvis er drengene bare mest interesseret i det sidste.

Ung i Grækenland: 🤩🤩🤩🤩🤩

Selvom Albanien er nabolandet, er der kæmpe forskel på de to lande. Grækenland er for nordjyderne mere relaterbart.

Øl-indeks


ROADTRIP - Grækenland
Foto: Privatfoto

Status

Lande: Drengene har besøgt 14 lande ud af cirka 30.

Tid: De har rejst en måned og 29 dage ud af cirka fire måneder.

Penge: De har brugt 4097 kroner på to nætter i Grækenland på mad, drikke, øl, hotel, diesel og oplevelser.

De har tilsammen brugt 63.857 kroner på rejsen. Budgettet for turen er 200.000 kroner.

ROADTRIP - Grækenland

TYRKIET - Landet med korruption


Femtende stop er Tyrkiet. Landet som både er kendt for ruinbyer og lækre badestrande, bazarer og storbyliv. Men hvad har gjort størst indtryk på Magnus og Kristian?

ROADTRIP - Tyrkiet

Foruden de gode priser gjorde stemningen på de tyrkiske stadioner et så godt indtryk, at det blev til flere kampe med forskellige tyrkiske fodboldhold. Kampene medførte dog også den udfordring, at det ikke var helt ligetil at få fat i billetter, for tingene fungerer bare ikke helt som i Danmark. 

ROADTRIP - Tyrkiet

For at få fat i fodboldbilletterne var de nødt til at have fat i en mellemmand, som tog sig godt betalt for sin hjælp. 

Ligesom i Grækenland var maden også her en skuffelse. Drengene havde set frem til en lækker durum, men den må de have til gode, for ifølge dem laves de altså bedre i Nordjylland. 

Internetforbindelse var også en udfordring. På et af hotellerne virkede det stort set kun på toilettet, så det blev til film- og seriehygge på badeværelset.   

Vurdering af Tyrkiet

Landet vurderes fra et til seks point i kategorierne.

Landets venlighed: ❤️❤️❤️❤️❤️ / ❤️❤️❤️

Tyrkiet er et kæmpe land, så der er stor forskel fra Istanbul til alt andet. Istanbul får fem stjerner, fordi det var meget ordentligt, og folk ikke forsøgte at snyde turisterne. Det var dog ikke tilfældet i de øvrige byer på turen, derfor får de tre stjerner. Personalet var til gengæld både flinke og sjove over det hele. 

Oplevelser: 🎯🎯🎯🎯🎯🎯

Oplevelsesbudgettet var blevet sparet til Tyrkiet. Her stod den på en hel adventuredag med rafting, zipline og buggy og adskillige fodboldkampe. De har alt til ordentlige priser.

Ung i Tyrkiet: 🤩

Drengene mødte unge Mustafa i Kusadasi. Han fortalte, at han bare har 10 fridage om året, og han ligger endda i den høje ende. Lønnen er lav, og det er normalt at arbejde fra man er 9-10 år gammel. Mustafa langt fra sin familie for at have et ordentligt arbejde. 

Opholdet i Tyrkiet blev et af turens længere ophold med besøg i byerne Istanbul, Kusadasi, Antalya og Alanya. Faktisk skulle drengene have været i Baku i Azerbaijan, men i juli blev vejen dertil, som går gennem Iran, frarådet af Udenrigsministeriet, og risikovurderingen for Baku selv ligger også højt. Derfor valgte drengene, at de ikke ville tage chancen - hvilket nok faldt i god jord hos mødrene derhjemme. 

Den ekstra tid i Tyrkiet gav dog mulighed for besøg af venner fra Nordjylland.

Øl-indeks

ROADTRIP - Tyrkiet
Foto: Privatfoto

Status

Lande: Drengene har besøgt 15 lande ud af cirka 30.

Tid: De har rejst to måneder og 20 dage ud af cirka fire måneder.

Penge: De har brugt 21.915 kroner på 21 nætter i Tyrkiet på mad, drikke, øl, hotel, diesel og oplevelser.

De har tilsammen brugt 85.772 kroner på rejsen. Budgettet for turen er 200.000 kroner. 

ROADTRIP - Tyrkiet

På turen rundt i Europa kører Magnus og Kristian gennem mange lande. Hvis du undrer dig over, at et specifikt land ikke er medtaget, kan de godt have passeret det, men planlagt at bruge længere tid i landet på hjemvejen.

Artiklen er udarbejdet af Laura Winther Møller.