LIGE NU:

Valgmøder på nordjyske erhvervsskoler: 1200 unge skal diskutere regionsvalg

Unge i 20’erne stemmer markant mindre end personer i andre aldersgrupper. Derfor gør Region Nordjylland nu fokuseret efter de unge vælgere.

12 nordjyske erhvervsskoler får den næste måneds tid besøg af regionen og en række kandidater til regionsrådet. De skal diskutere, hvorfor det har betydning at stemme, og hvad de unge får ud af deres stemmer til regionsrådet.

quote Vi skal vise dem, at regionspolitik i høj grad også handler om dem og deres hverdag

Ulla Astman (S), regionsrådsformand, Region Nordjylland

Statistikken viser, at hvis unge mellem 22 og 29 år stemmer lige så meget som befolkningen generelt, vil der være 100.000 flere stemmer at hente på landsplan.

- Unge i 20’erne stemmer markant mindre end andre befolkningsgrupper, derfor har vi valgt at lægge en ekstra indsats i forhold til den målgruppe. Vi skal have dem ind i stemmeboksen den 21. november. Det har kæmpe betydning for demokratiet, at de unge deltager i valget, og vi skal vise dem, at regionspolitik i høj grad også handler om dem og deres hverdag, siger regionsrådsformand, Ulla Astman (S).

Disse skoler afholder valgmøderne:

De unge skal på valgmøderne vælge mellem fire forskellige emner, som de skal debattere med hinanden og med kandidaterne. Emnerne er sundhed, psykiatri, transport og uddannelse, som regionerne har med at gøre.

Diskussionerne kan for eksempel gå på spørgsmål som: ”Skal læger og regioner bruge tid og penge på at forsøge at få folk til at stoppe med at ryge? Eller skal lægerne og regionerne koncentrere sig om at gøre folk raske og for eksempel bruge pengene på bedre og nyt udstyr, flere ansatte i sundhedsvæsenet eller på at udvikle nye behandlingsformer?

Valgmøderne er lavet i samarbejde med de øvrige regioner, der alle afholder møder efter samme koncept. Det er non-profit organisationen Ungdomsbureauet, der har udarbejdet.