Fylder 500 år: Byen skulle være centrum i Stygge Krumpens rige
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord
Museumsinspektøren fortæller om byens 500 år lange historie som købstad.
Biskop Stygge Krumpen havde store planer for købstaden Sæby for 500 år siden. Byen skulle være centrum i hans rige i Vendsyssel.
I kælderen under kystmuseet i Sæby kan man få historien fra 1524 om Stygge Krumpens store visioner for købstaden i Østvendsyssel.
- Han havde store planer for Sæby. Det var herfra at Vendsyssel skulle rejse sig, siger museumsinspektør Jens Tidemann.
Stygge Krumpen var i 1524 katolsk biskop af Børglum, og han havde også kirken i Sæby under sit embede. Det var derfor Stygge Krumpen, som regerede over Sæby, da byen i 1524 fik købstadsrettigheder tildelt af Kong Frederik d. 1. Købstadspriviligererne gav blandt andet byen ret til at drive handel.
Biskop ejede byen
Normalt var det kongen som ejede købstæderne, men i Sæby forblev byen under biskoppen og dermed Stygge Krumpen. Det betød, at alle indtægter fra told og skat blev indkasseret af biskoppen.
- Stygge Krumpen var mere end biskop. Han var også embedsmand, og han flyttede sin embedsførelse og arbejdsliv til østkysten. Han var i høj grad med til at bygge Sæby op som by, fortæller Jens Tidemann.
Historien om "Søkøbstaden Sæby i 500 år kan ses på Kystmuseet i Sæby.
Reformationen i 1536 endte Stygge Krumpens regeringstid i Vendsyssel. Klostret ved kirken i Sæby blev nedbrudt. Biskoppen blev sendt i fængsel og købstaden overgik til kongen.
- Så fra at være centrum i Stygge Krumpens rige, så blev den nu kongens ejendom, og så var den blot en blandt 90 købstader og endda i udkanten af kongeriget, så der var ikke den samme opmærksomhed fra den nye ejer, fortæller museumsinspektør Jens Tidemann.
Sæby-borgere var fattigt folk
De næste mange år var hårde tider i byen. Handlen gik ned, havnen sandede til og byens folk var fattige søfolk og fiskere.
- Selv byens rådhus ender med at gå så meget i forfald, at det styrter sammen i 1600-taller, fortæller museumsinspektøren.
I 1681 mistede byen også sit vigtige toldsted, som blev flyttet fra Sæby til Fladstrand, som i dag er kendt som Frederikshavn. Dermed forsvandt vigtig havnetrafik fra byen.
Kun 483 tilbage i byen
I 1769 oplevede byen også et historisk lavpunkt. Der er kun 483 indbyggere tilbage i følge en folketælling, men fra midten af 1800-tallet kom fremgangen igen.
- Så kom industrialiseringen, jernbanen, kunstnerne og forfatterne kommer til byen, som er med til at skabe vækst, forklarer Jens Tidemann
Indbyggertallet er på lidt over 100 år mere end 3-dobblet. I 1880 bor der 1.506 indbyggere i byen, som også er en yndet tilholdssted for både malere og forfattere. De opholdt til i Clasens Have, hvor der var festlige sammenkomster.
Forfattere og malere elskede byen
I sommerperioden bør datidens kendte forfattere Herman Bang, Henrik Ibsen og Gustav Wied alle i Sæby, hvor de også finder inspiration til flere dele af deres forfatterskab, og malere som Mønsted og Zacho besøger både skoven og havnen og gengiver landskabet i deres malerier.
Købstaden Sæby blev aldrig den magtfaktor og hovedby i Vendsyssel, som Stygge Krumpen drømte om, men til gengæld blev byen så meget andet, som Børglum biskoppen nævnte havde fantasi til at forestille sig, hvis han i 1524 skulle drømme sig 500 år frem i tiden.
Hele købstadens historie kan ses på Kystmuseet i Sæby.