02:11

Ifølge aftsaler skulle der køres ren jord på sygehusgrunden i Terndrup, da den blev ryddet. Men en jordprøve viser noget andet.

Foto: TV2 Nord

1 af 2

Tvivl om jordprøver

Der stilles nu spørgsmålstegn ved, hvor jorden der bliver kørt til Terndrup egentlig kommer fra. Jordprøver viser nemlig, at det ikke er ren landbrugsjord.

Da det tidligere sygehus i Terndrup blev revet ned, og grunden skulle renses, blev det aftalt, at der skulle køres helt ren landbrugsjord på grunden i stedet for den forurenede jord.

Under oprensningen af den tidligere sygehusgrund i Terndrup opstår der imidlertid tvivl om, hvor jorden der bliver kørt til Terndrup egentlig kommer fra. Derfor forlanger Region Nordjylland, at der bliver taget en række jordprøver.

Dem har TV2 Nord fået udleveret i forbindelse med en aktindsigt i sagen – og en af jordprøverne viser noget andet end landbrugsjord.

En af analyserne stikker af i forhold til definitionen på landbrugsjord.  Det er indholdet af nikkel og zink, som ligger klart over Miljøstyrelsens grænseværdier for landbrugsjord i Danmark, siger planteavlskonsulent og teamleder hos Agri Nord, Poul Madsen.

Jordprøverne viser, at grænseværdierne for anvendelsen til almindelige formål som eksempelvis beboelse er overholdt på grunden i Terndrup, men også at der ikke er tale om ren landbrugsjord.

Det bekymrer den lokale politiker Allan Busk (Den Sociale Fællesliste), som længe har kritiseret regionen i sagen.

- Jeg undrer mig over, at regionen ikke reagerer og råber vagt i gevær, da de ser jordprøven, for den indikerer jo, at der bliver anden jord til Terndrup end aftalt, siger Allan Busk.

Ifølge sagsakterne stammer den nye jord på grunden i Terndrup fra Nedbrydningsfirmaet IF’s anlæg i Aalestrup, hvor den indtil 2014 blev dyrket som landbrug.  IF’s direktør Ivan Faldt Pedersen ønsker ikke at udtale sig om sagen, men afviser blankt, at der skulle være tale om andet end ren landbrugsjord.

Allan Busk ved snart ikke, hvad han skal tro på i sagen.

- Jeg tror næppe jorden er blevet forurenet på vejen fra Aalestrup til Terndrup i den fri luft. Ellers må jorden være blandet op med en forurening et eller andet sted fra, hvis der ellers skulle være tale om ren landbrugsjord, siger den lokale politiker.