Aktion mod skifergas
Lørdag sætter en international aktionsdag fokus på skifergas. Også i Nordjylland er der planer om boringer efter skifergas.
Den 22. september er 'Global frackdown' - en international aktionsdag mod udvinding af skifergas. En dag som også er aktuel i Danmark, da det franske energiselskab Total har indgået en aftale med den danske stat om at gennemføre to prøveboringer i Nordjylland og i Nordsjælland, der skal vise, hvor store skifergas-reserver der ligger i den danske undergrund.
Der er i øjeblikket tale om, at en mark ved Dybvad skal være stedet til en prøveboring.
I USA er udvinding af skifergas i løbet af bare fem år blevet en stor forretning, som har ført lukningen af mange af de amerikanske kulkraftværker og bidraget til at USA?s Co2 udledning er faldet. Men nogle steder har tvivlsomme udvindingsmetoder skabt stor lokal modstand mod skifergasboringerne.
Også i Europa har flere lande de seneste år investeret tid og penge i eftersøgningen efter egne energireserver i form af skifergas. Polen er langt fremme på dette område. Frankrig har i modsætning til Polen nedlagt forbud mod metoden frakturering, som er den metode, der anvendes til indvinding af skifergas.
Danmarks Naturfredningsforening håber, at en VVM undersøgelsen vil komme med klare svar på, hvilke risici der er forbundet med at pumpe store mængder vand tilsat kemikalier ned i undergrunden for at få gassen ud af skiferlagene.
- Det rene drikkevand er en af vores vigtigste ressourcer, og så længe vi ikke ved, hvilke kemikalier de vil anvende til fraktureringen, og hvilken sikkerhed der er, for at det ikke vil forurene vores grundvand, synes vi, at udvinding af skifergas er en tvivlsom affære. Vi skal lade tvivlen komme grundvandet til gode, siger miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening Janne Wichard Henriksen.
Udover risiko for danskernes drikkevand er der også usikkerhed om, hvilken effekt det vil have på klimaet. Methan er en stærk drivhusgas, og udledning af methan påvirker klimaet mere end CO2.