Borgmester raser over minister
Totals aftale med den danske stat sikrer dem, at de må anvende fracking til at udvinde skifergas i Vendsyssel, hvis prøveboringen i Dybvad giver resultat.
Frederikshavns borgmester Birgit Hansen føler sig ladt i stikken af energiminister Rasmus Helveg Petersen. Ministeren vil forbyde flere boringer efter skifergas - men ikke stoppe dem i Dybvad i Frederikshavn Kommune.
I et læserbrev til TV2/Nord siger Frederikshavns borgmester Birgit Hansen:
Jeg undrer mig over energiminister Rasmus Helveg Petersens udtalelser i pressen om ikke at tillade flere boringer efter skifergas i Danmark.
Det er ikke første gang, ministeren lader os nordpå i stikken.
Første gang var, da han blev konfronteret med tilladelse til efterforskningsboringer efter skifergas.
Ministeren angav til Ritzau, at det var byrådets ansvar at tage stilling til ansøgninger om tilladelse til at etablere prøveboringer efter skifergas. Nej, intet er mere forkert!
Om udvinding af skifergas skal indgå i dansk energipolitik, er i høj grad ministerens ansvarsområde.
Det er staten, der ejer den danske undergrund. Det er folketingsmedlemmerne, der beslutter, om skifergas skal udvindes. Det er Folketinget, der beslutter, om skifergas skal frigives via hydraulisk fracking. Det er Folketinget, der beslutter, om skifergas skal indgå i dansk energipolitik.
Nu sælges vi igen i det nordjyske i spørgsmålet om skifergas-udvinding. Ministeren vil ikke give flere tilladelser, "før vi ser, hvordan det spænder af i Nordjylland".
Hvis ministeren mener, man traf så forkert en beslutning, da tilladelsen blev givet i 2010, hvor er så ministerens mod til at stoppe processen nu? Hvorfor skal nordjyske borgere leve med en beslutning, som ministeren nu mener, er forkert?
Jeg har adskillige gange efterlyst svar på følgende spørgsmål:
· Hvad vil Folketinget, når det handler om udvinding af skifergas?
· Skal skifergas indgå i dansk energipolitik?
· Hvad menes med "sikkerhedsmæssigt og miljømæssigt forsvarligt"?
Frederikshavn Kommunes byråd er ikke sat på jorden for at udtale et ja eller nej til skifergas.
Vi er sat på jorden for blandt andet at tage ansvar for natur og mennesker i vores område.
Det er nu borgerne - ikke kun i de udpegede områder - men i Danmark, skal have svar.
Det er oppe over at tage stilling! Boreriggen er ankommet. Skal skifergas indgå i energipolitikken, og tillades dermed hydraulisk fracking på land?
Vi mangler svar.