Foto: Christian Henriksen

Hollandske kommuner sagsøger staten over gasudvindinger

21 hollandske kommuner sagsøger nu den hollandske stat for at stoppe yderligere gasudvindinger. Det samme kan ske i Danmark, advarer KTC.

Firmaet Total har indstillet deres boringer efter skifergas i Dybvad. Mens de finder ud af, om der stadig skal ledes efter skifergas i Danmark, fortsætter eksempler fra Holland med at illustrere, hvor galt det kan gå, hvis der også skal udvindes gas i Danmark.

Denne gang er 21 hollandske kommuner gået sammen om at lægge sag an mod staten. De vil stoppe yderligere gasudvinding i Groningen området, der i årevis har været påvirket af jordskælv skabt af gasudvindingerne. Det skriver organisationen KTCs magasin, Teknik & Miljø.

De seneste år er rystelserne fra jordskælvene taget til i styrke, og op mod 170.000 huse er i fare for at styrte sammen i området.

Der er ingen tvivl om, at jordskælvene i Groningen området er forårsaget af gasudvindingen. Og det samme kan ske i Danmark, hvis der skal udvindes gas på land som for eksempel skifergasboringerne i Nordjylland. Det konkluderer KTC efter at have besøgt området.

Kommuner uden indflydelse

Fortsætter udvindingen af gas i og omkring Groningen, kan det få store konsekvenser for beboerne i området. De kan i sidste instans være nødt til at skulle genhuses, hvis ikke gasudvindingen sættes markant ned. Det er derfor, kommunerne nu tager sagen til de hollandske domstole.

 

At sagen er kommet så vidt skyldes, at de hollandske kommuner reelt ikke har nogen indflydelse på, hvor og hvor meget gas der skal udvindes. Kommunerne har før klaget til staten. Men i sager der vedrører undergrunden, er det staten, der bestemmer suverænt.

Den samme lovgivning gør sig gældende i Danmark. Formand for KTC, Søren Gais Kjeldsen, advarer derfor imod, at situationen hurtigt kan ende som i Holland, hvis for eksempel skifergasboringerne genoptages i Nordjylland.

- Vi skulle nødig komme til et punkt, hvor danske kommuner er nødt til at handle, som de gør i Groningen, hvor de lokale myndigheder stævner staten, siger han.

KTC er en organisation af topchefer i den kommunaltekniske sektor i Danmark.