LIGE NU:

Prøveboring giver 1000 tons affalds-mudder

Frederikshavn Kommune forventer at skulle håndtere op med 1000 tons boremudder fra Totals prøveboring i Dybvad. Og det er kun i 2015.

Når det franske Energiselskab Total i øjeblikket leder efter skifergas i undergrunden under Dybvad producerer de samtidig en ganske stor mængde affald.

Det er det såkaldte boremudder - en blanding af vand, jordarter fra borehullet og kemikalier brugt i boringen - der er tale om, og det ender på Frederikshavn Kommunes genbrugspladser.

Flere gange om ugen transporterer lastbiler boremudderet til genbrugspladsen.

- Når de kommer ind, læsser de af i de her bassiner, for der er meget vand i (mudderet red.), så det ligger og tørrer lidt ind, inden vi kører det videre ud på deponiet, fortæller Tore Vedelsdal, der er direktør i Frederikshavn Forsyning.

Bare i år forventer man at prøveboringen vil generere 1000 tons boremudder. Og selvom de aldrig har modtaget så stor en mængde deponiaffald fra et projekt, mener de godt, de kan håndtere det.

- Man kan være tryg ved det der foregår her, for det foregår efter alle de regler som vi skal overholde, siger Tore Vedelsdal.

Og inden Frederikshavn Forsyning modtager affaldet er det da også blevet testet ved ophavsmanden - det franske energiselskab Total. Men Frederikshavn Kommune holder dog øje med, hvad der foregår.

- Den her tilladelse er givet til Total og de skal sørge for de her ting og det fører vi så tilsyn med. Det er sådan set helt normal praksis i forbindelse med den slags projektet, siger Christian Roslev, der er direktør i Teknik- og miljødirektør i kommunen

Kommunen har fået en række henvendelser fra borgere, der ikke føler sig trygge ved om restprodukterne fra boringen bliver håndteret korrekt. Dem reagerer kommunen på.

- Der har været en henvendelse på om det her boremudder bliver deponeret forsvarligt og det har vi været ude og følge op på og det må vi konstarere at det bliver det. Det er der skrevet et notat på og det er en typisk episode fra det her forløb.

Når boremudderet er tørret ind, bliver det blandet med andet byggeaffald, der ikke kan brændes.

- Der er ikke andet at gøre, end at ligge det på losseplads, siger Tore Vedelsdal fra Frederikshavn Forsyning.

Spildevandet fra prøveboringen ender på rensningsanlægget, og når det efter mindre end en måned igen er rent, bliver det ledt ud i Kattegat.

PH MA Udfordringen (S1_E9) StillS

play Få sekunder afgjorde 'Udfordringen': Se hvem der tog sejren og vandt turen til Kilimanjaro

080321 Brand i Blenstrup

Brand i Blenstrup: Ægtepar sprang ud fra husets førstesal

070321 sommehussalget bommer stadig

play Sommerhussalg boomer stadig under corona

070321 Unge under corona

play Mette-Marie tager sine elever med på gåtur: - Jeg blev ikke lærer for at være sammen gennem en skærm

PH MA Udfordringen (S1_E9) StillS

play Få sekunder afgjorde 'Udfordringen': Se hvem der tog sejren og vandt turen til Kilimanjaro

080321 Brand i Blenstrup

Brand i Blenstrup: Ægtepar sprang ud fra husets førstesal

070321 sommehussalget bommer stadig

play Sommerhussalg boomer stadig under corona

Til forsiden

Til forsiden