Smertehelvede: Rikke lever med konstante smerter efter hun fik tvillinger

Rikke Simonsen sidder konstant lidt skævt. Skulderbladene ligger forkert, forklarer hun. Tilstanden blev værre, efter at hun havde født sine tvillingedrenge i 2006, og siden har hun haft kroniske smerter.

-  Jeg har konstante nervesmerter. Det er, som om nogen stikker dig med en kniv eller lignende, og sådan drejer det rundt, forklarer Rikke Simonsen.

En baggrund som intensiv sygeplejerske giver nok viden til, at Rikke Simonsen ikke tager så meget medicin, at det kan dække alle smerter.

- Jeg har ulidelige smerter lige nu, selvom jeg sidder her og taler med dig og ser normal ud. I dag har jeg ikke taget så mange piller. Hvis jeg skulle tage medicin nok til at dække alle mine smerter, så ville jeg sove, siger Rikke Simonsen. 

Medicinlageret består af en lille kuffert med et fjernlager og så en lidt mindre taske til et par dage. Ifølge Rikke Simonsen har det værste næsten været at skulle fortælle sin historie igen og igen til forskellige, nye læger, før hun nu efter 12-13 år er færdigudredt.

Forløbet overrasker ikke formanden for de kroniske smertepatienter.

- Det er desværre ikke spor usædvanligt at opleve. Vi oplever rigtig lange udredningsforløb især på de kroniske, komplekse smertetilstande, siger Pia Søndergaard, formand for FAKS, Foreningen af Kroniske Smertepatienter.

Ifølge smerteforeningen er seks til otte år typisk den tid, der bruges på at få udredt en smertepatient. Den beregning kan anæstesilæge Claus Lie sagtens genkende.

- Det er absolut ikke atypisk. Man regner med, at gennemsnitstiden er otte år, inden man kommer igennem et struktureret behandlingsforløb. Det er meget voldsomt, siger Claus Lie.

For Rikke Simonsen har de mange års venten haft store personlige omkostninger.

- Det har kostet for familien og for mig selv. Og så er der selvfølgelig også de store samfundsøkonomiske omkostninger, for jeg har skiftevis været sygemeldt og på arbejde i de mange år, siger Rikke Simonsen.

For nogle år siden gik ægteskabet med tvillingernes far ikke længere. I dag bor Rikke sammen med en mand, der selv har tre børn og en selvstændig forretning.

- Jeg belaster den her familie meget. Det ved jeg, og jeg kan jo godt være bange for, om det her kan gå. Det kan det indtil videre, for jeg har en mand, der er så utroligt rummelig og gerne vil vores forhold og virkelig kæmper for det, men det er en meget svær situation, siger Rikke Simonsen.

Ifølge Foreningen af Kroniske Smertepatienter er det et problem, at patienterne ikke kan blive udredt og behandlet på samme tid, så de ikke ender på en overførselsindkomst uden at kunne forsørge sig selv.

- Jamen det er frygteligt galt, for det er rigtigt dyrt for et samfund, hvor vi er omkring 850.000 med langvarige kroniske smerter, siger Pia Søndergaard, formanden for Foreningen af Kroniske Smertepatienter.

Rikke Simonsen ville ønske, at hun var blevet udredt meget hurtigere.

- Så ville man også hurtigere komme på arbejde, når man ved, om det er noget der skal gøres noget ved eller ej.


Seneste nyt

fra Nordjylland