Analytiker: Forsvars-stillinger på vej til Frederikshavn

600 stillinger i Forsvaret skal fordeles ved et kommende forlig, og TV2's politiske analytiker spår, at en del meget vel kunne ende i Frederikshavn.

Der kan være endnu flere statslige arbejdspladser på vej til Nordjylland end de 400, der onsdag blev præsenteret som del af regeringens udflytningsplan.

quote Jeg vil meget nødig udtale mig om et forsvarsforlig, vi endnu ikke har aftalt.

Lars Løkke Rasmussen

Det mener i hvert fald TV2's politiske analytiker, Thomas Funding.

I et interview kort efter pressemødet nævnte statsminister Lars Løkke Rasmussen 600 nye arbejdspladser i Forsvaret, som ikke har været en del af udflytningsplanen, fordi de først bliver fordelt ved det kommende forsvarsforlig.

- Jeg vil meget nødig udtale mig om et forsvarsforlig, vi endnu ikke har aftalt. Men det vil samlet set føre til 600 nye arbejdspladser i Danmark, og de vil typisk ikke blive placeret i København. De vil blive placeret rundt omkring på de militære installationer, vi allerede har. Og der er jo en flådestation i Nordjylland, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Flådestation til debat

Dermed har regeringslederen ikke afsløret for meget, men for analytiker Thomas Funding lyder det alligevel til, at der i den forbindelse godt kunne falde noget af til Frederikshavn, som onsdag måtte nøjes med 41 af de 400 arbejdspladser, der er på vej til Nordjylland.

- Som jeg hørte statsministeren, så sagde han mellem linjerne, at ud af de 600 arbejdspladser vil en klump lande i Frederikshavn. Så ja, man har måske ikke fået så meget, som man havde håbet på i denne omgang i selve udflytningsplanen, men der er højst sandsynligt arbejdspladser på vej som en del af forsvarsforliget, siger Thomas Funding til TV2 Nord. 

Netop spørgsmålet om Frederikshavns flådestation var i 2017 oppe at vende, da borgmester Birgit Hansen begyndte at frygte, at flådestationen i Korsør kunne ende med at udkonkurrere den og stjæle alle arbejdspladser. Dengang gav Lars Løkke Rasmussen også forhåbninger om, at flådestationen ville blive bevaret og endda udbygget med flere arbejdspladser.

Snyde på vægten

Onsdag var der udbredt skuffelse at spore hos de nordjyske politikere, både lokalt på rådhusene og på Christiansborg. Både regionsrådsformand, flere borgmestre og SF og Socialdemokratiet mente, at Nordjylland var blevet snydt og forfordelt i forhold til regionerne Midtjylland og Syddanmark, som hver havde fået over 1000 statslige arbejdspladser. 

Imens var Nordjylland blevet spist af med 400 og endte som den region, der fik mindst ud af udflytningsplanen fra Christiansborg, lød kritikken.

En kritik, Thomas Funding godt kan forstå et stykke af ven.

- Det er sådan lidt at snyde på vægten, fordi det kan godt være, at Nordjylland kun udgør 10 procent af befolkningen, men man skal jo regne uden om hovedstadsområdet. Det er jo hele idéen med den plan, at hovedstaden skal regnes ud af den. På den måde har man måske ikke fået så meget, som man burde have, isoleret set, men man skal huske, at Nordjylland kommer fra et ret højt udgangspunkt. Nordjylland har en af de højeste koncentrationer af statslige arbejdspladser, når man måler på indbyggertallet, så det kommer lidt an på perspektivet, siger Thomas Funding til TV2 Nord. 


Seneste nyt

fra Nordjylland