02:39

To fiskere mistede livet og Nick Vejle var tæt på, da han på grund af giftige gasser fra rådne fisk i lastrummet, mistede bevidstheden. Hans arbejdsgiver – Grenaa Lossekompagni – er både i byretten og i landsretten dømt erstatningsansvarlig for Nick Vejles skader, men har anket sagen til Højesteret. Og i dag skulle parterne så mødes. Video: Søren Broust Hansen, BB Medier

Nu afgør Højesteret om Nick Vejle skal have erstatning

Han forsøgte at redde to mennesker, men Nick Vejle indåndede giftige gasser. Højesteret siger ja eller nej til erstatning i februar.

I dag begyndte ankesagen i Højesteret, der skal afgøre, om den tidligere pumpemand fra Frederikshavn har ret til erstatning efter sin arbejdsulykke på Strandby Havn i 2014.

Læs også Håbet brast: Arbejdsgiver vil prøve Nicks sag ved Højesteret

Her satte han livet på spil for at redde to fiskere i et lastrum på en kutter, der var fuld af livsfarlige gasser. I forsøget fik han selv en permanent hjerneskade.

Nick Vejle fik bevilget erstatning i både By- og Landsretten, men hans arbejdsgiver har anket dommene, og nu er det så Højesteret, der skal afgøre, om han får sin erstatning.

Sagen er endt i Højesteret, fordi Nick Vejles arbejdsgiver – Grenaa Losse Kompagni – ikke vil anerkende, at de havde ansvaret for at instruere ham om risikoen ved at arbejde med fisk i lastrum.

- Det er så Højesteret, der har sidste ord i den sag, og vi håber selvfølgelig, at vi får en stadfæstelse af dommen fra By- og Landsretten, siger Marianne Fruensgaard, der er advokat for Nick Vejle.

Læs også Landsretten har talt: Efter fire års ventetid får Nick nu sin erstatning

Det var nødråb fra et skibs lastrum, der fik Nick Vejle til at reagere. En beslutning, der endte med at være skæbnesvanger for ham.

Under dagens retsmøde slog Grenaa Lodse Kompagni igen og igen fast, at Nick Vejles arbejdsområde var på kajen – og ikke nede i fiskekutteren, og at der ikke var alarmer på kutteren, der kunne advare om farlige gasser.

Omvendt påpegede Nick Vejles advokat, at lossekompagniet har såkaldte H2S-målere, der kan vise, hvis man er i nærheden af farlige gasser. Sådan en måler var Nick Vejle ikke gjort bekendt med.

Nu er det op til Højesteretsdommerne at votere, og afgørelsen falder den 4. februar.

Du kan læse meget mere om ulykken og de alvorlige konsekvenser, den fik for de implicerede i temaet herunder.