Årelang kamp for at få bygget havnen i Hanstholm – nu er den Europas største fiskerihavn
I dag er Hanstholm Havn en af de mest populære havne i Europa, og havnen har den største omsætning af fisk. Men sådan har det bestemt ikke altid været.
Det er kun 60 år siden, at maskiner lavede de første udgravninger til Hanstholm Havn. Indtil da var der ikke mange, der troede på en fiskerihavn i Hanstholm, da det ville være en fejlinvestering, fordi havnene i Hirtshals og Thyborøn lå tæt på.
Så kampen for havnen har været lang og sej for flere af de lokale. En af dem er Svend Heiselberg.
- Der var et fantastisk gåpåmod, og der var næsten ingenting, vi synes, vi ikke kunne klare. Så der blev et så stort folkepres for at få lavet havnen blandt andet fordi, det var et stort egnsudviklingsprojekt at få bygget en havn, husker Svend Heiselberg, der er tidligere formand for Hanstholm Fiskeriforening.
Egentlig vedtog Rigsdagen i København i 1917, at der skulle bygges en havn i Hanstholm. Men det blev droppet igen på grund af Første Verdenskrig. Først over 40 år senere blev planerne taget op igen.
- Der var tre ældre fiskere fra Hanstholm, der tog over for at snakke med kongen om, at nu var det rimeligt, at man kom i gang med byggeriet af Hanstholm Havn, fortæller Svend Heiselberg.
Til sidst lykkedes det de lokale at overtale politikerne, og Hanstholm Havn stod færdig i september 1967. Svend Heiselberg var formand for havnen i 12 år.
Årsagen til succes: Beliggenhed
Siden opførelsen af Hanstholm Havn, er den blevet udbygget tre gange. Først i 1977, så igen i 1987 og i 2020 blev den seneste udvidelse til 600 millioner kroner færdig.
- Den består af nogle nye ydermoler, 350 meter ny kaj og 130.000 kvadratmeter baglandsareal, siger havnedirektør, Nils Skeby.
I dag har Hanstholm Havn Europas mest attraktive fiskeauktion.
- Vi har den største værdiomsætning på auktionen i Europa. Vi omsætter for 1,1 milliarder kroner årligt, så i dag er Hanstholm Havn en international havn, som er kendt i hele Europa for sin meget friske fisk, siger Nils Skeby.
Grunden til succesen for havnen i Hanstholm er dens centrale beliggenhed.
- Vi har den korteste mulige vej mellem havn og fangstpladser, hvor fiskene bliver fanget. Det er det, der er hemmeligheden, forklarer Nils Skeby.
Selv om den seneste udvidelse af havnen lige er blevet færdig, så er der allerede nye planer om flere udbygninger.
- Vi skal opbygge en vindmøllepark på havnen, der kan producere brændstof til skibene. Vores vision er, at Hanstholm Havn skal være Europas grønneste fiskerihavn, siger havnedirektøren.
Hanstholm Havn regner med at være fuldstændig CO2-neutrale om fem år.