Afsløringer overrasker politiet – kommer med særlig bøn til nord- og vestjyderne
Politiinspektør og efterforskningsleder Hans Roost er overrasket over den omfattende narkosmugling, der ifølge TV2 finder sted i hans politikreds.
Midt- og Vestjyllands Politi vil nu efterforske narkosmuglinger til havnene i Thyborøn og Hanstholm. Derfor efterlyser ordensmagten vidner og andre med viden om ulovlighederne.
TV 2's afsløringer om narkosmuglinger gennem havnene i Thyborøn og Hanstholm med tilhørende trusler, vold og frygt, skal nu efterforskes nærmere.
Det oplyser Hans Roost, der er politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politis centrale efterforskning.
- De oplysninger, I er kommet med, viser, at det er alvorligt. Det her er organiseret kriminalitet. Det er store mængder. Nu har vi sat os for, at det vil vi efterforske og standse og få de skyldige for retten, siger han til TV MIDTVEST.
Reaktionen kommer dagen efter, at TV 2 beskrev, hvordan narkokarteller ved hjælp af bøjer og små gps-sendere dumper kokain i dansk farvand, hvorefter hollandske bomtrawlere fisker det op og bringer det i land i Thyborøn og Hanstholms havne.
Mere synlig politi
Det er ikke kun selve narkosmuglingen, der får efterforskningslederen til at reagere.
- Det, der kan bekymre os yderligere, er det, vi ser fra udsendelsen om, at man har en rå omgang på havnen forstået på den måde, at der ligger trusler, der ligger chikaner, der ligger noget intimidering i nogle af de her menneskers færden nede på havnen. Det betragter vi som utryghedsskabende, og det skal vi selvfølgelig også reagere på, siger han.
Derfor vil politiet nu øge sin tilstedeværelse på havnene.
- Når man får de her oplysninger, så skal man eksekvere hurtigt. Og der er sådan set ingen vej udenom. Det her er et alvorligt problem. Det er organiseret kriminalitet, så der er ikke så meget at rafle om. Vi skal i gang, siger politiinspektøren.
Overrasket over afsløringer
At narko smugles til havs fra store containerskibe til bomtrawlere for herefter at ende i en havn er ikke overraskende for politiinspektøren. Men at det sker i Vestjylland kommer bag på ham.
- Det, der overrasker os, er, at det sker i vores politikreds i de to navngivne havne. Så det var en lille overraskelse for os, at det var så massivt der, siger han.
Hvordan har du det som politiinspektør med, at en sag som den her er gået din næse forbi i så lang tid?
- Det er selvfølgelig altid ærgerligt, at vi ikke havde haft det her efterretningsbillede, og at vi ikke havde iværksat den efterforskning, før I kom med de oplysninger. Men det er nu engang så betingelserne. I (journalister, red.) har jeres måde at arbejde på, og vi har vores måde at arbejde på. Vi er såmen rigtigt tilfredse med, at vi har fået de her oplysninger nu, siger Hans Roost.
Beder om hjælp fra befolkningen
Afsløringerne får ikke kun Midt- og Vestjyllands Politi til sende mere synlig politi til de berørte havne. Ordensmagten beder også vestjyderne om hjælp.
- Vi efterlyser selvfølgelig borgere, som ved noget om det her. Hvis de ser noget, som er utryghedsskabende, hvis de ser noget, der er mistænkeligt, så kom til politiet, så tager vi meget gerne imod oplysningerne, lyder opfordringen fra efterforskningslederen.
TV 2's afsløringer er blandt andet båret af en række anonyme kilder, der ikke ønsker at få deres navn frem af frygt for repressalier. At knytnæverne sidder løst har TV 2's journalister selv mærket.
En video fra TV2 viser, hvordan en journalist bliver slået i asfalten af en hollandsk fisker.
Politiinspektør Hans Roost understreger selv, at man trygt kan henvende sig til politiet med oplysninger om sagen.
- Hvis man er nervøs, så kan man roligt komme til os. Vi skal nok behandle det anonymt. Vi er vant til at arbejde med store narkosager, siger han.