Brandfolk fra Thisted skal bekæmpe stor naturbrand i Grønland
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST
Seks brandfolk fra det nordvestjyske er fløjet til Grønland for at assistere med en stor naturbrand, der lige nu brænder ud for byen Sisimiut.
En stor naturbrand hærger lige nu det tørvefyldte område mellem de to byer Sisimiut og Kangerlussuaq i Vestgrønland, og det grønlandske beredskab kan ikke slukke ilden ved egen kraft.
Derfor har de nu kaldt efter hjælp fra Danmark, der blandt andet har sendt fem værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen Nordjylland i Thisted samt én person fra Nordvestjyllands Brandvæsen. Der er også blevet sendt flere pumper og slanger fra Beredskabsstyrelsen i Thisted med på turen.
- Grønland er kæmpestort sammenlignet med Danmark, og deres blandslukningskapacitet er ikke så stærk. Der er mange lande, der kommer til kort, og så må de bede om hjælp hos os. Sidste år hjalp vi også Sverige, siger Claes Mørch, stabschef og souschef hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland.
Der flyver i alt 38 danske brandfolk med flyet til Grønland. Oprindeligt skulle de udsendte først være fløjet onsdag, men Forsvaret har allerede nået at sende en masse materiel til Grønland. Der nåede samtidig at komme en hurtig afklaring på missionen, så brandfolkene allerede kunne flyve tirsdag eftermiddag.
Skal inddæme branden
Det er et stort lyngareal i Grønland, der lige nu står i brand, og problemet er, at det også brænder under jorden, hvor ilden er svær at slukke. Claes Mørch forklarer, at der egentlig var kommet styr på branden, men så vendte vinden, og ilden tog til.
Nu håber brandfolkene, at de kan få styr på flammerne, inden branden rammer et moselignende sted i området, hvor ilden bliver meget svær at slukke.
- Vores opgave er at inddæme branden og lave en standsningslinje, så flammerne ikke breder sig. Nogle af de tekniker, man vil bruge, minder om de metoder, der blev brugt ved den store mosebrand i Dokkedal sidste sommer, siger Claes Mørch.
- Her slog man nogle spyd ned i jorden og pumpede vand igennem for at slukke ilden under jorden. Man regner med at bruge den samme metode her.
Missionen er sat til at vare cirka 14 dage, og der er blevet afsat tre millioner kroner fra Forsvaret til opgaven. Claes Mørch oplyser dog, at opgaven kan blive kortere eller længere alt efter omstændighederne.