Èt sted står de unge på venteliste til et job i Dagli' Brugsen
Foto: Signe Gru / TV2 Nord
Der er forskel på, om de unge tager et fritidsjob, hvis de bor i yderkanten eller i en af de større byer.
Ungarbejderne står ikke i kø hos Meny i Skalborg.
- Det har været nemmere, end det er i dag. Men de unge mennesker skal mange ting i dag, sådan er det, lyder det fra Anders Mogensen, som både er købmand i Meny Skalborg og Meny Østre Havn.
Begge steder oplever han, at det er blevet en udfordring at rekruttere de unge til fritidsjobs.
Et storbyfænomen?
Det er 33 procent af de unge mellem 13 og 17 år i Aalborg Kommune, som arbejder ved siden af skolen. Dermed er de den kommune i Nordjylland, hvor færrest har et fritidsjob.
- Vi kan også høre det på vores kollegaer på Sjælland og i København. De har rigtig vanskeligt ved at finde dem, så det er nok lidt et storbyfænomen, at der er lidt mere at se til herinde, og pengene er måske lidt større, siger købmanden fra Aalborg.
16-årige Johan Wulff er ungarbejder i Meny i Skalborg. Han har valgt at have et fritidsjob, fordi han nyder friheden, som følger med de ekstra skillinger om måneden.
Selvom mange andre i hans omgangskreds også har et arbejde, kender Johan Wulff også nogle uden.
- Jeg tænker, der er nogle, som får penge af deres forældre. Jeg har i hvert fald hørt om en, som gerne ville have et job, men så sagde hendes forældre, at de gerne ville betale for det, hun gerne ville, fortæller han.
Se hele indslaget herunder:
Venteliste til job i Dagli' Brugsen
I Thisted Kommune er 40 procent af de unge i arbejde. Det gør kommunen til den i Nordjylland, hvor flest unge har et fritidsjob.
Det kan uddeler Karin Falksen i Dagli' Brugsen Hundborg mærke på de unges interesse i et fritidsjob hos hende.
- De kommer selv og spørger, jeg behøver ikke, at hænge en seddel op. I øjeblikket har jeg en venteliste, fortæller uddeleren og fortsætter:
- Der er en, som har spurgt siden hun var 12-13 år, fordi hun bor lige overfor. Så hun har gået og ventet på, at hun bliver 16 år. Men ellers er det mund til mund og nogen, der kender nogen.
Bag kassen sidder 21-årige Malia Victoria Falksen, som selv startede i butikken som 16-årig. Og selvom fritidsjobbet næsten var selvskrevet, fordi hun er datter af uddeleren, så var det også kulturen på hendes gymnasie, at arbejde ved siden af skolen.
- De fleste af mine venner havde også et arbejde. Det var også steder som Dagli' Brugsen eller noget andet aftenarbejde, siger Malia Victoria Falksen.
Maksimalt antal vagter
Ifølge arbejdsmarkedsforskere er der i oplandet en større tradition for at tage et fritidsarbejde, mens storbyens fristelser omvendt kan afholde de unge fra at tage et arbejde, hvilket kan være nogle af forklaringerne på de kommunale forskelle.
Især den overbookede kalender er en udfordring, købmanden i Aalborg oplever, at de unge har.
Derfor har han i et forsøg på at rekruttere flere unge nu skåret ned på mængden af vagter, så det ikke er arbejdsbyrden, der holder dem fra at tage et fritidsjob.
- Vi siger én vagt om ugen i hverdagene og måske en vagt i weekenden, fordi vi ved, at der er mange ting i fritiden med venner, skole, lektier, fritidsaktiviteter og lange skole dage, som gør, at kalenderen er fyldt, siger Anders Mogensen.