LIGE NU:

Konsekvens af fiskeriaftale: Fisker sælger kutter og 12 mister jobbet

Brian Bloch Larsen, fisker i Hanstholm, har måttet opgive sin forretning. Han giver en ny fiskeripakke, der skulle gøre op med kvotekonger, skylden.

Det skulle have været så godt - og så var det faktisk skidt. 

Den fiskeriaftale, regeringen landede i november sidste år, som skulle omfordele kvoterne, så ikke kun kvotekonger, men også mindre fiskebåde fik del i gildet, har nu kostet job for flere Hanstholm-fiskere.

De 12 medarbejdere på både HM349 "Stefanie" blev i fredags arbejdsløse, da båden måtte sælges til en norsk fisker på grund af fiskeripakken. På Facebook har bådens ejer, Brian Bloch Larsen, givet to lokale folketingspolitikere, Simon Kollerup fra Socialdemokratiet og Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti, skylden for, at han nu står uden arbejde. 

- De har gjort det efter bedste overbevisning for at gøre tingene bedre for nogle mindre skibe. At det så er kammet lidt over, er bare surt for os, siger Brian Bloch Larsen.

Problemet for Hanstholm-fiskeren er, at storfiskeren Henning Kjeldsen ejede 51 procent af kutteren, der nu ligger i Thyborøn. 

- Henning er i loft med de kvoter, og det smitter så af på min forretning, for når jeg har butik sammen med ham, kan jeg ikke gøre noget selv, forklarer Brian Bloch Larsen, der startede forretningen i samarbejde med Henning Kjeldsen, fordi han ikke selv havde midlerne til det.

På grund af fiskeripakken kan han ikke længere købe de kvoter, han ønsker - og dermed er hans forretning død.

- Jeg tror ikke, de har været klar over de konsekvenser, deres aftale har haft. Vi kunne måske godt have drevet forretningen videre, men den plan, vi havde, er blevet savet over ved knæene, siger Brian Bloch Larsen om politikernes beslutning tilbage i november.

- Det er ikke det, vi har ønsket

For en af de ansvarlige politikere for fiskeripakken, Socialdemokratiets Simon Kollerup, er nyheden om salget af båden i Hanstholm en træls nyhed.

quote Det er klart, at når man trækker den streg i sandet, som vi har gjort nu, så får det også nogle konsekvenser.

Simon Kollerup, Socialdemokratiet

- Meningen var, at vi skulle passe på vores havne, passe på Hanstholm Havn, på Thyborøn og Skagen og alle mulige andre havne, at de ikke blev undersåtter for nogle meget store kvotekonger, som fra dag til dag kunne bestemme, hvem der kunne lande fisk og hvor. Og det er klart, at når man trækker den streg i sandet, som vi har gjort nu, så får det også nogle konsekvenser. Vi har ikke bedt nogen om at sælge til Norge - det gør vedkommende her helt af sig selv. Det ser jeg egentlig som en fjendtlig handling over for Hanstholm. Det er ikke det, vi har ønsket, siger Simon Kollerup.

- Det, vi ønsker os nu, er at Brian Bloch Larsen forhåbentlig kommer i arbejde på en anden båd igen, og at vi får holdt kvoterne - for det er dem, der er vigtige - hjemme i Hanstholm, tilføjer folketingspolitikeren.

Borgmester vil finde løsning

Borgmester i Thisted, Ulla Vestergaard (S) er opmærksom på problemet og ønsker nu en debat om, hvorvidt det er den rigtige vej at gå. Mandag indkalder hun de nordjyske fiskerikommuner til et møde for at finde en løsning.

- Vi skal os politikere sammen med erhvervet og investorerne sætte os sammen for at prøve at finde ud af, hvordan vi kan lave nogle nye rammevilkår, som gør, at vi kan have et fiskeri i Hanstholm, siger Ulla Vestergaard. 

Flytter kvoter fra de store til det kystnære fiskeri.

 

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

Til forsiden

Til forsiden