LIGE NU:

Kunstudstilling sætter fokus på truet sommerfugl

En sommerfugl med en helt særlig livscyklus er i fokus på kunstudstilling på Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm.

Kunstnerparret Troels Schwarz og Benthe Boesen har åbnet en ny kunstudstilling i Hanstholm, der sætter fokus på den specielle Ensianblåfugl.

Ensianblåfuglen lever i Nationalpark Thy som et af de få steder i landet. Udstillingen er et samarbejde mellem Hanstholm Fyr og Nationalpark Thy.

- Vi synes, det kunne være spændende at formidle et naturvidenskabeligt emne på en mere kunstfaglig måde, lyder det fra Troels Schwarz.

Troels Schwarz viser noget af udstillingen frem.
Troels Schwarz viser noget af udstillingen frem.
Foto: Henrik Drivsholm, TV MIDTVEST

Speciel livscyklus

Det er ikke en hvilken som helst sommerfugl, der nu laves en udstilling om.

Den lille, blå sommerfugl har nemlig en usædvanlig livscyklus, hvor den først lægger æg i den særlige blomst Klokke-Ensian, hvorefter den snyder sig til at blive adopteret af myrer, fordi den ligner de andre myrelarver.

Derefter vokser den nede i boet henover vinteren, inden den bryder op gennem myretuen som en sommerfugl og lægger æg på nye Klokke-Ensian.

Truet væsen

Netop den lidt særlige cyklus kræver også nogle helt særlige forhold. Klokke-Ensianen skal gerne stå i fugtige omgivelser, mens myretuen skal være helt tør. Samtidig skal blomsten og myretuen stå tæt på hinanden, som de gør i Nationalpark Thy.

Derfor lever en tredjedel af alle Ensianblåfugle i Nationalpark Thy, fordi livsforholdende bliver ødelagt, når mennesker pløjer jorden andre steder. Nu vil kunstnerparret Troels Schwarz og Benthe Boesen sætte fokus på den truede dyreart med den nye udstilling.

- Ved en tilfældighed stødte vi ind i Ensianblåfuglen, og så fik vi øjnene op for det lille, sarte væsen. Nu vil vi gerne sætte fokus på den med vores udstilling.

Kunstudstillingen kan opleves på Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm frem til 27. juni.