Energiprojekter bekymrer flere steder: Naboer frygter for huspriser
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST
Thomas Kloster og hans søn William, Mikael Fenger og Anne Klingenberg Vistisen håber, planerne om et VE-anlæg i den udtørrede Sjørring Sø ikke bliver til noget. På mandag er der borgermøde.
Et flertal i folketinget har besluttet at firdoble produktionen af el fra solceller og vindmøller inden 2030. Men energiprojekterne bekymrer naboer
Flere steder i landsdelen går naboer til potentielt fremtidige energiprojekter rundt med bekymrede miner.
- Jeg synes, det er en katastrofe for naturen, siger Mikael Fenger, som er pensioneret lærer og bor i nærheden af Hundborg.
På arealerne ved den udtørrede Sjørring Sø er der planer om et fremtidigt VE-anlæg (vedvarende energi-anlæg, red.) med både vindmøller, solcelleanlæg og måske også et pyrolyseanlæg. Et anlæg, som flere af naboerne frygter vil ødelægge naturen og gøre lokalområdet mindre attraktivt.
- Min største bekymring det er helt sikkert huspriserne. Hvor nemt bliver det at komme af med husene. Og så den trafik, der følger med, siger Thomas Kloster, som bor ved Vang.
Nu er en del af lokalbefolkningen gået sammen om at protestere mod projektet og på mandag er der borgermøde om sagen.
Vemb-borgere frygter for miljøet og naturen
Også i Vemb har en gruppe naboer samlet sig i en protestgruppe på Facebook med cirka 150 medlemmer, mod et måske kommende energi-anlæg. Et stort solcelleanlæg, hvoraf det største forslag er på over 1000 hektar.
- Og tit er det sådan, at går det først igennem, så er risikoen for at området bliver udvidet, større, mener Bent Thusgaard, der bor cirka 230 meter fra det måske fremtidige anlæg.
Naboerne her er især kede af at miste arealer til solceller, i stedet for den natur som de nyder hver dag.
- Vi bor jo herude på landet, fordi vi kan lide at være i naturen. Og vi bruger naturen, understreger Helle Husted Lehmann.
Hun og de andre naboer i protestgruppen frygter også for miljøet, hvis solcelleanlægget bliver en realitet.
- Vi får alt det her glas og jern omkring os. Hvad udleder det her galvaniserede stål, hvad udleder glasset, der er behandlet med forskelligt materiale. Og hvor ender det henne? Det har ingen kunnet svare os på, siger hun.
Mange flere energianlæg i fremtiden
Naboerne har for nyligt haft møde med flere landspolitikere, som har lovet at kigge på sagen. Men der er alligevel stor risiko for at projektet bliver til virkelighed, for folketinget har en målsætning om at firedoble produktionen af el fra solceller og vindmøller, på land, i 2030.
- Jeg håber virkelig ikke, at det skal være her. Og jeg håber, de får begrænset alle de her anlæg, siger Helle Husted Lehmann som foreslår at solcellerne i stedet kan lægges på hustage.
Større klimagevinst ved at lade søen komme tilbage, mener naboer
I Thy forstår de lokale ikke, hvorfor man overhovedet overvejer at lave et VE-anlæg i den udtørrede Sjørring sø, for området egner sig meget bedre til at blive oversvømmet og udlagt som lavbundsjord, mener Anne Klingenberg Vistisen.
TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar til bekymringerne fra hele tre forskellige ministre, som hver for sig har ansvar på området. Ingen af dem har haft mulighed for at stille op til interview i dag.