Nyt forslag fra DF: Flyt til Thy og 'slip af' med din studiegæld
Den lille by Vesløs i Thisted Kommune kan være en af dem, hvis borgere bliver hjulpet økonomisk på vej, hvis forslaget fra Dansk Folkeparti bliver stemt igennem. Foto: Kenny Eggert Nissen
Efter norsk eksempel ønsker Dansk Folkeparti at opprioritere de danske kommuner, der har det svært. Erhvervsministeren mener dog ikke, man i Danmark kan adoptere modellen fra vores naboland.
Dansk Folkeparti vil nu gå drastisk til værks for at hjælpe de trængte yderkommuner, som eksempelvis Thisted og Læsø.
Her mangler der nemlig højtuddannede, men det vil partiet nu gøre noget ved. Såkaldte ”tiltagszoner” skal give borgerne i Udkantsdanmark særlige fordele.
Konkret foreslår DF, at nyuddannede, der flytter til en yderkommune, skal kunne nedskrive deres studiegæld med 25.000 kroner om året.
Vi må strække os længere, hvis vi skal hjælpe yderkommunerne. Vi forsøger allerede med udflytningen af statslige arbejdspladser, men det er slet ikke nok.
Lise Bech, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, valgt i Thisted
- Vi må strække os længere, hvis vi skal hjælpe yderkommunerne. Vi forsøger allerede med udflytningen af statslige arbejdspladser, men det er slet ikke nok. Derfor vil et forslag som det her, være endnu et bud på opprioritering af de kommuner, der har det svært, forklarer Lise Bech, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og valgt i Thisted.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv arbejdet i Brugsen i Vesløs og er enig i, det er vigtigt at få skabt et land i balance og eliminere forskellene mellem de små og store byer.
Alligevel mener han ikke, at den norske model er vejen frem.
- Jeg tror, 'tiltagszoner' bliver for populistisk til min smag. Det er noget, der findes i Norge, hvor man har mange milliarder fra olien til at kaste efter sådan nogle projekter. Jeg kan ikke se, at vi kan få råd til at finde 2-3 milliarder, hvis vi også vil være ansvarlige over for den økonomi, der er i Danmark.
Norge: Nordligste byer betaler mindre i skat
Forslaget om tiltagszonerne er inspireret af en lignende ordning i Norge, hvor de nordligst beliggende kommuner er omfattet af særlige regler, der giver borgere mulighed for afgiftsfritagelse på elforbrug, reduktion i personbeskatning og forhøjede børnepenge.
Her har ordningen betydet, at flere unge og nyuddannede vælger Oslo og de store byer fra.
I den lille landsby Vesløs mellem Thisted og Fjerritslev kan borgerne godt nikke genkendende til problemerne.
- Man tænker alt for lidt på de unge herude. Holdningerne er alt for konservative, lyder det fra Jesper Poulsen, der selv bor i Amtoft få kilometer derfra. Og han bakkes op af Gert Jørgensen, som også bor i den nærmeste naboby:
- Det er jo et fint forslag, men det gør det ikke alene. Vi har for eksempel også brug for bedre kollektiv transport. Det er jo en af grundene til, at de unge flytter væk. Her går bussen hver anden time og den sidste kører klokken 22. Så tror da pokker, at de unge vælger Aalborg, siger han, men understreger, at al hjælp til yderkommunerne er mere end velkommen.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er enig i, at Regeringen skal række mere ud til de små byer.
- Det er ikke godt nok, dét vi gør i dag - det er fuldstændigt rigtigt. Vi gør heldigvis mere, og efter Regeringen kom til, løfter vi indsatsen endnu mere. Men vi skal gøre meget mere for at bringe nærheden tilbage - den er forsvundet med den centralisering, der er kommet, særligt efter kommunalreformen. Vi skal se på politi, sundhed, uddannelse og mange andre forskellige ting, siger ministeren.