RS-virus sender Lily og andre små børn på hospitalet usædvanligt tidligt på året

Børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital har i øjeblikket overbelægning på 150 procent på grund ekstraordinært mange børn, der er indlagt med RS-virus.

Det lød og så ud som en almindelig forkølelse med feber, da Mette Margrethe og Michael Kristiansens to-årige datter Lily, fredag blev syg, så det unge par fra Thisted var i første omgang ikke urolige.

Men Lily blev dårligere og dårligere, og tirsdag kunne lægen konstatere, at hun var ramt af RS-virus, hvorefter hun blev indlagt på sygehuset i Aalborg.

- Det er hårdt at se sit barn ligge her, slapt og med slanger ud af næsten, lyder det fra Mette Margrethe og Michael.

Mette Margrethe og Michael Kristiansen fra Thisted, troede deres to-årige datter havde en almindelig forkølelse med lidt feber, men det viste sig, hun er inficeret med RS-virus.
Mette Margrethe og Michael Kristiansen fra Thisted, troede deres to-årige datter havde en almindelig forkølelse med lidt feber, men det viste sig, hun er inficeret med RS-virus.
Foto: Julie Schou Nielsen, TV2 Nord

Meget tidlig epidemi

RS-virussen er en fast gæst hvert år i Danmark, men den optræder i år meget tidligere end sædvanligt, fortæller overlæge på børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital Jesper Thaarup.

- Vi har i øjeblikket overbelægning på 150 procent, og det er langtovervejende spædbørn med luftvejsinfektioner, siger han.

Hvad er RS-virus?

  • RS-virus er den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn.
  • Ved 2-årsalderen har næsten alle børn haft RS-virus en gang, og halvdelen har haft det to gange.
  • Virussen forekommer hvert år ved vintertid, og i Danmark strækker sæsonen sig fra november til udgangen af april.
  • Symptomerne er de samme som ved en almindelig forkølelse med hoste. Specielt børn under 6 måneder kan udvikle besværet vejrtrækning med hurtig, pibende eller hvæsende vejrtrækning.
  • Det er yderst sjældent, at danske børn dør af RS-virus infektion.


Kilde: TV2 / Sundhed.dk

Børneafdelingen har omkring 20 børn indlagt og af dem er mellem 10 og 15 indlagt med RS-virus, fortæller overlægen. Tallet plejer at være nul på denne årstid.

- Vi tænker, det handler om, at vi alle har været buret inde i næsten to år og ikke udsat for så meget virus og dermed ikke har opbygget immunitet. Så er der pludselig en stor mængde børn, der er modtagelige, og så får de det nu, hvor vi begynder at leve almindeligt igen, siger Jesper Thaarup.

Se TV-indslag om RS-virus i Nordjylland.

Kan være alvorligt for små børn

Spædbørn kan have ved en RS-infektion have væsentlige problemer med at trække vejret, og hvert år er der enkelte børn, der har brug for at komme i respirator, fortæller Jesper Thaarup.

- Det er en vældig alvorlig sygdom for spædbørn, siger han.

Vær opmærksom på signaler

Langt de fleste børn kan selv overvinde RS-virussen, men det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, hvornår de skal kontakte en læge, lyder det fra overlæge ved børnemodtagelsen på Herlev Hospital og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, Marianne Sjølin Frederiksen til TV2.

Det kan blandt andet være, hvis ens barn bruger mange kræfter på at trække vejret. Men der er også andre tegn at kigge efter:

- Hvis barnet bliver mere stille og apatisk, hvis det spiser i kortere tid, eller ikke har kræfter til at dige ordentligt, skal man også kontakte en læge, siger Marianne Sjølin Frederiksen.

Sådan udvikler RS-virus sig

For de yngste børn starter det typisk med klart snot i næsen, som bliver til store mængder af snot og sekret, der hober sig op i luftvejene. Tilstopningen gør det svært at trække vejret, og der kan komme vejrtrækningslyde. Vejrtrækningsproblemerne kan derudover resultere i udmatning, hosten, at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det.

Kilde: TV2 / Marianne Sjølin Frederiksen, Overlæge ved børnemodtagelsen på Herlev Hospital og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab 


Seneste nyt

fra Nordjylland