Se program: Da John Lennon og Yoko Ono pludselig dukkede op i Thy

Selveste John Lennon, den verdensberømte Beatle, dukkede pludselig op i vindblæste og snedækkede Thy for 50 år siden.

Historien om den verdensberømte englænders besøg kan du se i programmet ”Da Lennon kom til Thy” nederst i artiklen.

For en kort stund satte han området på den anden ende.

Han afholdt et improviseret pressemøde på det hedengangne Verdensuniversitet i Skyum Bjerge. Han købte kattemad i Brugsen i Thisted. Og han blev klippet korthåret af en frisør fra Aalborg.

Alt sammen på en måneds tid. Og alt sammen noget, der har sat dybe spor i en række mennesker, der var til stede i de magiske dage.

Historien om John Lennon og hustruen Yoko Onos besøg i Thy indeholder blandt andet en snu pressefotograf, et unikt kassettebånd, en dygtig frisør og en tid, hvor der blev talt om fred, kærlighed og harmoni.

Årsagen til besøget i Thy var dog ikke så harmonisk.

Yoko Ono og hendes eksmand, Anthony Cox, var uenige om forældremyndigheden til deres fælles barn Kyoko. Derfor kom Lennon og Ono på besøg i Thy, hvor Cox havde slået sig ned som lærer med sin nye kone og lille Kyoko.

John Lennon og Yoko Ono samt Yoko Onos datter Kyoto på vej væk fra pressemøde i Skyum Bjerge.
John Lennon og Yoko Ono samt Yoko Onos datter Kyoto på vej væk fra pressemøde i Skyum Bjerge.
Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

Verdenspressen i Danmark fik nys om besøget – og her skal man huske på, at der dengang hverken var sociale medier, internet eller hurtigt bredbånd – så derfor havde medierne brug for en mundtlig bekræftelse på, at Lennon, af alle steder, var i Thy.

Forfatter Kaj Sekkelund fortæller, at John Lennon på et tidspunkt kom forbi hans bedsteforældre for at låne telefonen.

Bedstemoderen anede ikke, at det var verdens mest feterede rockmusiker, der stod i hendes stue. Så da en dansk journalist ringede til hende for at få bekræftet, at Lennon var på egnen, måtte hun give et præcist signalement af musikeren.

Signalementet førte til en intens mediestorm mod Verdensuniversitetet, hvor den i Thy så legendariske Aage Rosendal, var leder.

Tæt venskab mellem Lennon og forstander

Aage Rosendal havde ingen anelse om, hvem John Lennon var, da Lennon pludselig sad i hans sofa. Det fortæller kulturkonsulent Karsten Højen.

Efter sigende udspillede den allerførste samtale mellem Aage Rosendal og John Lennon sig således – på engelsk:

Rosendal: Hvem er du så?

Lennon: Jeg hedder John Lennon.

Rosendal: Hvad laver du så?

Lennon: Jeg spiller musik.

Rosendal: Nå, kan man leve af det?

Hør gengivelsen af samtalen mellem Aage Rosendal og John Lennon her.

Aage Rosendals musiksmag tog udgangspunkt i Salmebogen og Højskolesangbogen. Og det faktum, at han ikke havde den mindste interesse i, hvem John Lennon egentlig var, gjorde, at de to udviklede et nært venskab frem til Lennons tragiske død i 1980, fortæller Karsten Højen.

Aase klippede Lennon og Ono - frisuren skabte ramaskrig

Historien om Lennons månedlange besøg i det vinterlige Thy har bragt mange anekdoter med sig.

16-årige Karsten Højen dristede sig blandt andet til at spørge, om ikke Lennon ville spille lidt musik for ham, alt imens Højen optog det hele på kassettebånd.

Pressefotograf Jørn Kjær Nielsen fik sig to gange et solobillede af John Lennon og Yoko Ono.

Begge billeder gik verden rundt – det ene, hvor Lennon og Ono fletter fingre, mens de intens kigger ind i kameraet, har nået nærmest mytologisk status blandt fans – og det vandt da også en international foto-pris i efteråret 1970.

Den 27-årige frisør, Aase Haukrogh fra Aalborg, klippede både John og Yoko helt korthåret. Det skabte naturligvis et ramaskrig i hele verden, at den langhårede hippie fra Liverpool pludselig var ”skinhead”, som Lennon skrev i en takke-hilsen til den uimponerede frisør fra Aalborg.

 

Parret kunne gå i fred i Thy

Man skulle tro, at Lennons besøg ville have været grobund for masseturisme, statuer og museer – men vi har jo med de gode folk fra Thy at gøre, så begivenheden er ikke så kendt i offentligheden.

Godt nok plantede daværende turistchef i Thisted, Ole Riis, et fredstræ i byen i forbindelse med 40-års jubilæet for besøget. Og der blev vist også lavet et Lennon-smykke. Men ellers har historien fået lov til at gå stille med døren. Præcis som Lennon ville have ønsket det, vurderer Ole Riis.

- Det som Lennon gerne ville, og det siger han jo selv flere gange, da han var her: Han nyder det med at være den private, og han kan være her i ubemærkethed. Og han var virkelig begejstret for, at han fik lov til at gå i fred, siger Ole Riis.

Altså når vi ser bort fra den lille mediestorm, der ebbede ud efter et par minderige dage.

Se programmet "Da Lennon kom til Thy" her:

Se programmet "Da Lennon kom til Thy" her.

Seneste nyt

fra Nordjylland