LIGE NU:

Portræt af Jonny Hefty: - Jeg synes jo stadig, jeg er ung, selvom jeg er 50 år

Jonny Hefty, Danmarks ældste rapper, har rundet 50 år. De fleste kender til den nordjyske rapper og graffiti-fænomen. Men hvem er Jakob Ørom? Det får du svar på i programmet "Punkt for punkt".

Se Portrætter Punkt for Punkt tirsdage klokken 19.50 på TV2 Nord Salto. Husk, at du altid kan finde alle vores programmer på tv2nord.dk/tv.

Iført de karakteristiske briller med de gule glas og det glade smil viser Jonny Hefty stolt rundt i Aalborg.

Her og der dukker en glad ræv op på mure, i porte og på gavle. Ræven er Jonny Heftys kendetegn som graffitimaler - en karriere, der nærmest endte før den begyndte.

Jonny, der dengang mest gik under fødenavnet Jakob Ørom, blev som gymnasieelev dømt for ulovlig graffitimaling. Det satte en skræk i livet på ham, og der skulle gå mange år, før han igen rystede spraydåserne. I dag bliver han både bestilt, hyldet og betalt for sine rævestreger. 

Hip hop, heavy og rap

Som helt ung lavede Jakob Ørom Heavy Metal musik, men med tiden blev al den growlen for ensformig for Jakob og han kastede sig i stedet over Rap-genren. Her kunne han nemlig bruge sit sprogtalent og sans for rim og rytme.

Gennembruddet kom i slutningen af 90erne med sangen MUGGEN RØV TIL DIT ANSIGT, der via en konkurrence i DR's P3 udløste en pladekontrakt. Og så blev Jakob Ørom til Jonny Hefty. 

Den første EP - med titlen HÆNGERØV OG HÅNDTEGN -  blev lavet i samarbejde med Niarn, en af Jakobs venner fra Gug-kvarteret. Og dermed begyndte de begge på en karriere, der for Jakob Øroms vedkommende stadig sender ham på turné rundt i landet.

Makkeren de seneste 20 år hedder Jøden, og netop i 2020 er de to på jubilæumsturne. En af deres største succes'er er sangen GAMLE DRENG, som siden førte til en sommerturne med Steffen Brandt og bandet TV2.

Anerkendelse

Jonny Hefty har gennem årene høstet den ene store nordjyske anerkendelse efter den anden. I 2014 blev han af folket valgt til årets karnevalskonge, og blev kørt rundt i Aalborgs gader og hyldet.

Samme år modtog han Den Nordjyske Kulturpris - og en check på 100.000 kr.

-  Så mange penge har jeg aldrig haft før. Jeg har altid været en fattig kunstner, så det var jo også et økonomisk skulderklap, fortæller en stolt Jakob Ørom hjemme i den store lyse lejlighed lige midt i Aalborgs centrum.

Her bor han sammen med kæresten Christina og delebarnet 12-årige Anemone.

Kærligheden

Jakob kigger kærligt på Christina Schack, sin 15 år yngre kæreste fra Hellerup, der på mange måder er Jonny Heftys diamentrale modsætning. Til gengæld kompletmenterer hun på bedste vis Jakob.

Christina og Jacob.
Christina og Jacob.
Foto: Daniel Mikkelsen

- Der er jo kæmpe forskel.... Det er jo to fuldstændig forskellige mennesker. Altså hvor Jonny Hefty er sådan en ALLE kan lære at kende og gerne vil lære at kende, så tror jeg til gengæld Jakob er ret svær at lære at kende og komme ind på og finde ud ad, hvem han egentlig er, siger Christina og uddyber:

- Jacob, han er jo egentlig sådan en lidt genert person. Så jeg tror egentlig Jakob står i skyggen af Jonny Hefty, hvis man kan sige det sådan.

Tab og sorg

Midt i glæden over at have fundet lykken og kærligheden har Jakob Ørom også oplevet at miste en vigtig og højt elsket person i sit liv. Jakobs far blev ramt af kræft og døde for to år siden, fortæller en dybt berørt Jakob.

- Ja, det var en utrolig svær tid. Helt tåget, når jeg tænker tilbage på den. Selv om der er gået to år, kan jeg ikke gå på kirkegården uden at begynde at græde.

 

Jakob mistede ikke kun en far, men også sin nærmeste sparringspartner. En litterær mand, der lærte Jakob om kulturformidling og sprog. Det er også fra ham, Jakob har sine lune humor - og den platte, tilføjer Jakobs mor, Aase, der nu er kommet endnu tættere på sin søn.

De to tilbringer megen tid sammen, for eksempel med en tur på Kunsten i Aalborg. Jakob er nemlig hjemmefra og fra barnsben blevet stimuleret til at udtrykke sig kreativt. 

- Jeg prøver også at gøre nogle ting i min fars ånd. Jeg prøver at læse nogle flere bøger. Jeg prøver at skrive en klumme..... så jeg ikke kun er "Jonny Hefty med bar røv og bøllehat", fortæller Jakob, der også har studeret dansk og medievidenskab på Aalborg Universitet.

Jakob lever også i dag - med Christinas hjælp - et sundere liv med blandt andet wellness og vinterbadning i Haraldslund Svømmehal i Aalborgs vestby.

50 år og tanker om eftertiden

Jeg vil gerne huskes som nordjyde, som ambassadør for kunstig kultur, sprog og rap og entertaineren i Ålleren - og i Nordjylland. Jeg vil også gerne huskes som et legebarn, og som en flink og imødekommende fyr, en god kæreste og en god far, siger Jakob, der til gengæld ikke har tænkt sig at sætte træskoene endnu: 

- Så langt har jeg slet ikke tænkt. Jeg synes jo stadig, jeg er ung, selvom jeg er 50. Og jeg er kun lige begyndt, slutter Jakob Ørom med Jonny Heftys lune ræv bag øret. 

Se portrættet her.
310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Cykler på genbrugsplads Over Kæret

play Ny ballade hos Aalborg Renovation

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

Til forsiden

Til forsiden