Sommervarmen er særligt farlig for de ældre: Men her holder de hovedet koldt
På et plejecenter i Thisted forsøger man at sikre, at de ældre får nok at drikke i varmen ved at servere iskold slush ice
Slush ice skal hjælpe beboerne på et plejecenter i Thisted med at få nok væske i sommervarmen.
Solen bager ned på beboerne på Dragsbækcenteret i Thisted, der har bevæget sig ud på plejecentrets terrasse for at nyde deres eftermiddagskaffe.
Men det er ikke kun kaffe og kage, der bliver serveret på plejecentret.
Ved siden af Anny Lundagers kaffekop står en farligt udseende blå drik. Den skal hjælpe med at holde hovedet koldt i sommervarmen.
- Det er første gang, at jeg får den blå her, men den er i hvert fald ikke ringere end den røde. Den er dejlig frisk, siger Anny Lundager og tager en ekstra slurk.
Anny Lundager er beboer på Dragsbækcenteret, og hun er en af dem, der nu kan nyde godt af plejecentrets initiativ, der ifølge teamleder Annemette Thomassen er en stor succes.
- Der er måske ikke så mange af de ældre, der egentlig ved, hvad en slush ice er, men de er lige så glade for at drikke den som børn, forklarer hun.
Og det er hele essensen: At finde en måde at sikre, at de ældre beboer får den ekstra væske, som de høje temperaturer kræver.
Glemmer at drikke
Det er ikke kun i Thisted, at man er opmærksom på de meget høje temperaturer.
- Det er det første, vi tjekker, når vi kommer på besøg. Om de har fået væske nok, forklarer social- og sundhedsassistent for Privathjælpen i Holstebro Henriette Astrup Pedersen.
Hvorfor er varmen farlig for de ældre?
Med alderen har din krop sværere ved at tilpasse sig høje temperaturer. Det er ikke altid, at din krop mærker, når temperaturen stiger.
Når man er ung, føler man naturligt tørst, når man har brug for væske. Men når man bliver ældre, føler man ofte ikke tørst, selv om kroppen har brug for væske. Det øger risikoen for at dehydrere.
Træthed, hovedpine eller kvalme kan være symptomer på væskemangel.
Der er risiko for at blive svimmel og konfus, når kroppen får for lidt væske. Det kan i værste fald føre til faldulykker og uheld.
Kilde: Ældresagen.dk
Vi har fulgt hende på hjemmebesøg hos tre ældre borgere i Holstebro.
- Skal vi lige finde noget at drikke til dig, lyder standardreplikken fra Henriette Astrup Pedersen.
Ved nogle er det nok med en lille påmindelse, mens der hos andre bliver gået mere systematisk til værks.
Kan de ikke bare selv sørge for at drikke nok?
- Det får mange af dem bare ikke gjort. Selvom det står foran dem, så glemmer de det simpelthen. Derfor tjekker jeg altid lige, at de får drukket et til to glas væske, inden jeg går derfra, forklarer Henriette Astrup Pedersen.
Erstatter ikke kaffen
På Dragsbækcenteret i Thisted kommer slush ice-maskinen til at være fast inventar hele sommeren.
Og det glæder ikke bare beboerne, men også de pårørende.
- Jeg synes, det er så dejligt og især i den her varme, det kunne jo ikke være bedre, siger Anette Tingård, hvis mor bor på plejecentret.
For Anny Lundager er den kolde drik, da også et velkomment alternativ, men står valget mellem den eller kaffen, er hun ikke i tvivl.
- Jeg kan ikke leve uden kaffe, så den er alligevel vigtigst, fortæller hun med et smil.