- Thy vil altid være vores hjem

Bedsteforældrenes arv lever videre, når Jonah Blacksmith fra Thy spiller på årets festivaler.

Det er torsdag eftermiddag på Smukfest, og under teltdugen ved P3-scenen rocker publikum roligt med, når syvmands-orkesteret Jonah Blacksmith fra Hurup i Thy inviterer "ind i stuen", som de kalder det.

TV2 Nord har mødt de to brødre, Simon og Thomas Alstrup, som står bag Jonah Blacksmith, til en snak kort efter koncerten.

- Vi var rigtig glade for den måde, vi blev taget imod på. Vi havde frygtet, at der ikke ville komme så mange. Da vi gik på, syntes jeg godt nok, der var mange for at se et lille orkester som os, siger Thomas Alstrup, der spiller bas og banjo i det syv mand store orkester.

Seks af sangene til dagens koncert var helt nye for publikum, og deres reaktion er uhyre vigtig. Publikums feedback tager bandet nemlig med sig i studiet.

- Live-oplevelsen påvirker, hvordan numrene bliver indspillet. Vi går meget op i, at numrene skal leve på indspilninger, ligesom de gør live, siger forsanger og guitarist Simon Alstrup.

Musikken har altid været et samlingspunkt for familien Alstrup i Thy, hvor bedstefaren og bedstemoren lærte både børnene og børnebørnene at spille sammen. Som femårig spillede Simon sit første job som trommeslager på en harmonikafestival.

- Folk undrede sig over, hvem der egentlig spillede trommer, fordi de ikke kunne se nogen bag trommesættet, griner Simon.

- Vores barndom i Thy betyder meget for, hvor vi er som band i dag. Vores bedstemor og bedstefars arv lever videre i alle os børnebørn, der spiller musik, siger Thomas Alstrup.

Den store kærlighed til musikken betyder, at succes og berømthed kommer i anden række. Så længe, de hygger sig, er Jonah Blacksmith tilfredse.

- Vi har ikke noget fastlagt mål om, at vi gerne vil være kendte. Vi vil bare gerne kunne stå om ti år og stadig synes, det er fedt at spille i band, siger Thomas Alstrup.

- Det er det her, vi er vokset op med. Så hvorfor ikke drive det videre, siger Simon Alstrup.

Og det gør de så – driver det videre. Sammen med deres gode venner i bandet har de spillet på blandt andet Roskilde Festival og Smukfest – og selvfølgelig hjemme i Thy. Deres debutalbum ”Northern Trail” fra 2015 har fået en positiv modtagelse, og næste plade er i støbeskeen.

På trods af kærligheden til hjemstavnen Thy, som bandet også har produceret en dokumentarfilm om, bor Thomas i dag i Silkeborg, mens Simon bor i Aarhus.

- Vi har stadig en stor kærlighed til Thy, som vi ikke slipper, siger Simon Alstrup.

- Hvis vi aldrig var taget fra Thy, kan det godt være, vi ikke vidste, hvad vi savnede. Thy vil altid være vores hjem, siger Thomas Alstrup.

Næste projekt for Jonah Blacksmith er en syv uger lang tour rundt i Danmark med frederikshavnske Allan Olsen.