Virksomheders rester skal omdannes til lækre produkter
Flere nordjyske virksomheder er med i et nyt projekt fra Aalborg Universitet, hvor restaffald skal omdannes til produkter.
Man har gjort det i årevis med romkugler - brugt resterne fra andre produkter til at skabe et nyt ligeså godt eller for nogen måske endda bedre produkt.
Alligevel er det faktisk ikke noget, vi er så gode til i Danmark, at genbruge produktionsrester eller -prøver og skabe nye produkter af det. Det fortæller Linda Nhu Laursen, der er projektleder for projektet ReshapeWaste på Aalborg Universitet, et projekt der netop skal inspirere virksomheder og designere til at genbruge det såkaldte "new waste".
- Lønningerne i Danmark er så høje, at vi ikke bruger tid på at gentænke affaldet, siger Linda Nhu Laursen.
De danske industri- og produktionsvirksomheder kasserer hvert år over en million tons produktrester for eksempel, fordi det er afskåret materiale, eller fordi man ikke har vurderet kvaliteten høj nok til at bruge det i produktionen.
- Hvis du tænker på et rundt sofabord, hvis du skærer det ud af en firkantet plade, så har det jo fire hjørner til overs – så hvordan skal vi bruge det? Det er jo et new waste materiale, som bare bliver smidt ud, siger Linda Nhu Laursen
Det er noget af det affald, Aalborg Universitets Design Lab har sat sig for at omdanne til nye produkter.
Det gør de ved at teame virksomheder, der har produktionsrester, op med designere.
Hør Linda Nhu Laursen fortælle om projektet:
Snart er der nordjysk genbrug på hylderne
Virksomhedernes interesse for at deltage i projektet har ifølge Linda Nhu Laursen været overraskende stor.
Der går da heller ikke længe, før de første produkter skabt af new waste kan findes på hylderne.
For eksempel vil man snart kunne finde indkøbsnet hos den nordjysk startede virksomhed Shaping New Tomorrow, som er lavet af kasserede bukser.
Også Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik er gået med i samarbejdet. For hver gang fabrikken skal støbe et betonelement, laves en betonprøve på gulvet, som førhen bare blev kasseret - nu bliver prøven hældt i forme og støbt til ben til borde og bænke.
Bordene og bænkene bliver efterfølgende færdiggjort hos den socialøkonomiske virksomhed Råt&Godt i Aalborg. Et samarbejde der vækker glæde hos alle parter.
- Vi vil jo gerne prøve at få en grønnere profil og omdanne de materialer, vi har, til noget brugbart frem for, at det bare ryger ud, siger Martin Smed Poulsen, der er teknisk chef på Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik.
- Det giver mening for os at være med i, fordi det netop er et område, hvor vi kan skalere og udvikle os, siger Christian Helweg, stifter og leder hos Råt&God.