Nordjyllands Politi forhindrede skoleskyderier med anholdelse, siger anklager

En 27-årig mand fra Hobro var langt i planlægning og forberedelse af skoleskyderier i Nord- og Østjylland, lyder det fra politiet.

Nordjyllands Politi forhindrede muligvis skyderier på en eller flere skoler med en anholdelse i december sidste år. 

Det oplyser politiets anklagemyndighed tirsdag, efter der er rejst tiltale mod en 27-årig mand for at have planlagt og forberedt skyderier på en eller flere skoler.

quote Efterforskningen har afdækket nogle forskellige skoler som efter anklagemyndighedens opfattelse har været interessante for den tiltalte.

Kim Kristensen, specialanklager, Nordjyllands Politi

Manden blev anholdt på sin bopæl i Hobro efter en langvarig og intens efterforskning, lyder det fra specialanklager ved Nordjyllands Politi, Kim Kristensen:

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den omstændighed, at han blev anholdt tilbage i december sidste år forhindrede, at der blev udført skyderi, siger han.

Flere skoler inde i billedet

Siden april har den 27-årige været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling. Han havde ifølge politiet planer om at udføre skyderi på en eller flere skoler i Nordjylland eller Østjylland. 

- Der er rejst tiltale for, at han som forberedelseshandling har foretaget søgninger på nettet om våben og specifikt om skoler i Nord- og Østjylland, siger Kim Kristensen.

Til det havde den tiltalte ifølge politiet anskaffet sig skydevåben og skarp ammunition, og "han fragtede en skarpladt pistol rundt i det offentlige rum".

Havde ankaffet sig særligt tøj

Udover det skulle han ifølge politiets efterforskning også have anskaffet sig såkaldt "taktisk beklædning" og et køretøj til brug for skyderiet.

- Man har i forbindelse med ransagning af tiltaltes hjem fundet nogle forskellige beklædningsgenstande som ifølge anklagemyndighedens opfattelse kunne opfattes som taktisk beklædning, forklarer Kim Kristensen.

quote Det er nogle personlige årsager, der har drevet den pågældende.

Kim Kristensen, Specialanklager

Forberedelserne har efter anklagemyndighedens opfattelse stået på siden 2015. Men specialanklageren kan ikke sige præcis, hvilke skoler, den tiltalte har haft planer om:

- Efterforskningen har afdækket nogle forskellige skoler som efter anklagemyndighedens opfattelse har været interessante for den tiltalte. Men jeg kan ikke komme ind på hvilke, siger Kim Kristensen.

Personlige årsager lå til grund

Kim Kristensen oplyser, at der ikke er noget, der tyder på, at manden skulle handlet sammen med andre. Og specialanklageren udtaler om den tiltaltes motiv:

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at det er nogle personlige årsager, der har drevet den pågældende.

Sagen begynder 17. januar næste år som en nævningesag ved Retten i Aalborg. Indtil der er afsagt dom, bliver manden på den psykiatriske afdeling, hvor han har siddet siden april.


Plan om skoleskyderier

180123 Emil Stenbygaard, anklager, skoleskydersagen

Anklager i skoleskydersag er meget overrasket over frifindelse

100123 Claus Bonnez, forsvarsadvokat

Forsvarer i masseskyderi-sag: - Der kommer også en diskussion om et erstatningskrav nu

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Nu er den endelig dom faldet i spektakulær retssag: 28-årig er blevet idømt en behandlingsdom

160123 Vestre Landsret i Aalborg, landsretten

play Landsretten omstøder byrettens dom: 28-årig er frikendt for at ville udføre masseskyderier

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland