16 folkeskoler ramt af bombetrusler i løbet af en uge
Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix
Ifølge Rigspolitiets center for cybercrime har hackerne fået adgang til elevernes kodeord.
Siden starten af ugen har 16 af landets folkeskoler oplevet, at deres nye digitale platform, intranettet Aula, er blevet brugt til at udsende bombetrusler.
Det oplyser Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center, NC3, til TV 2.
Alle trusler har været falske, men det er for tidligt at sige, om der er tale om drengestreger:
- Vi koordinerer efterforskningen på landsplan for at se, om der er et mønster, og om der er tale om de samme gerningsmænd. Det er for tidligt at sige nu, men det peger på en dansk IP-adresse, og vi håber at kunne opklare det inden for kort tid, siger Claus Birkelyng, politiinspektør hos NC3.
Skolerne fordeler sig over hele landet og spreder sig derfor over 7 af landets 12 politikredse.
Fået fat på kodeord og brugernavn
Ifølge NC3 har hackerne fået adgang til de unges brugernavn og kodeord og derefter logget sig ind og misbrugt det til at sende trusler.
Derfor opfordrer politiet til, at man tager en snak med sit barn om IT-sikkerhed – og ændrer kodeordet:
- Kodeordene var lavet automatisk, og mange har måske ikke ændret det, siden de fik adgang. Det er derfor en rigtig god ide at ændre det til noget mere sikkert, siger Claus Birkelyng.
NC3 henviser til, at man som forældre og elev besøger siden sikreside.dk, som Rigspolitiet og Trygfonden har udarbejdet for at højne IT-sikkerheden på landsplan.
NC3 oplyser, at hackerne ikke har haft adgang til personlige oplysninger, da det kræver et højere sikkerhedsniveau. Adgangen er alene anvendt til at fremsætte trusler – typisk mod skolen.
Forældre: Sikkerhedsmæssig fadæse
Også fredag har flere skoler modtaget trusler.
Heriblandt Skolen ved Sundet i København, Gåsetårnsskolen i Vordingborg, Nysted Skole på Lolland og Heibergskolen på Østerbro i København.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var til stede på Nysted Skole og Gåsetårnsskolen, men fandt ingen mistænkelige forhold, oplyste afdelingsleder Charlotte Skov i en pressemeddelelse.
Skolelederen på Nysted Skole, Brian Brodersen, fortalte til TV 2 Øst, at skolens elever og forældre blev beroliget. Men der var tale om en ”grovkornet spøg”, hvor personen skrev fra en elevs konto.
Det samme var tilfældet på Østerbro i København. Det fortæller Rikke Adamsen, der er mor til en 14-årig pige på skolen. Hun sender tanker til de elever hvis konti, det går ud over. Og så håber hun, at der kommer styr på sikkerheden:
- Sikkerhedsmæssigt er det jo en fadæse. Hvis det er drengestreger, er det påfaldende, at de kan gøre det. Det virker ikke til, at der er ret godt styr på det. Det er lidt bekymrende, når Aula i forvejen er så udskældt, siger Rikke Adamsen til TV 2.
Hun fortæller, at det selvfølgelig gav panderynker, da de hørte om det, men at de seneste ugers falske trusler "beroligede".
Rikke Adamsen er dog glad for, at skolen har informeret alle elever.
Ny platform
Aula er en forholdsvis ny platform for mange skoler.
For 21. oktober i år skiftede de fleste af landets folkeskoler deres kommunikationsplatform mellem skole, elever og forældre ud til fordel for Aula.
Aula har været knap fire år undervejs og erstattede SkoleIntra, der var den digitale paraply for ElevIntra og ForældreIntra.
10 af landets 98 kommuner har valgt at udskyde introduktionen af Aula til senere på året eller til næste år.